Geoinženjering 

Bizarno: Kiborzima će biti dodeljena ljudska prava

Ljudska prava? Uvek se vredi boriti. Životinjska prava? Previše smo okrutni prema stvorenjima s kojima delimo ovu planetu, ali su potrebna određena ograničenja. Robotska prava?

Debata je tek počela i biće duga i zbunjujuća, o čemu svedoči nova rasprava koju je vodio istraživač mašinske etike, koji veruje da kiborzi – roboti koji dobijaju ljudske delove kao što su mozak – zaslužuju barem delomična ljudska prava kao dobro.

Koliko je ljudskih delova potrebno da robot postane osoba? Koji su to delovi? Da li će i ovaj hrabri novi svet biti sporan?

Ova pitanja su pokrenuta kao što se često raspravlja o budućim tehnologijama.

Konkretno, seks roboti koji su 2018. godine postali centar pažnje u Vankuveru, u Kanadi i Hjustonu, u Teksasu, gde je organizacija koja se zove KinkiSdolls htela da otvori (i već je uzimala zakazane) seksualne robotske bordele kao što je onaj u Torontu.

Ove “lutke” – i ženske i muške – navodno pružaju realno seksualno iskustvo i za njih se kaže da sadrže veštačku inteligenciju koja je potrebna da bi se odgovorilo na znakove i prepoznalo potrebe njihovih klijenata i ono što bi se smatralo nasilnim ponašanjem lutaka.

Kako bi ovi seks-roboti postali još realniji? Zašto ne biste dodali prave ljudske delove – možda uzgajane u laboratoriji ili čak na samom kiborgu?

U zanimljivoj diskusiji dr Oliver Bendel, profesor informacionih sistema na Univerzitetu primenjenih nauka i umetnosti i savetnik njemačkog Bundestaga, kaže da su roboti sposobni da čitaju svaku želju naših očiju i da “će biti među najnaprednijim androidima u narednih 20 godina, ali bi ih trebalo smatrati” elektronskim osobama “sa” moralnim pravima ” ako mogu da osete ili trpe, ako imaju svest ili volju za životom.”

I onda on opisuje način na koji će se to dogoditi.

„U najboljem slučaju, mogli bi se razviti „obrnuti kiborzi“, tj. dozvoliti da moždane i nervne ćelije rastu na tehničkim strukturama ili u robotu. Takvi obrnuti kiborzi bi u nekom trenutku mogli nešto da osete. I onda? Računarski filozof i naučnik na univerzitetu u Barseloni, dr Jordi Vallverdu, pridružuje se diskusiji. “Pod trenutnom kulturnom zapadnom evolucijom, koja je priznala prava na sve vrste muškaraca i žena, moguće je i normalno potvrditi da će prava robota jednog dana biti na dnevnom redu.”

„Moguće i normalno.“

Da li smatrate da je davanje ljudskih prava robotu izvodljivo i normalno? Ako to ne učinite, možda je prekasno da ga zaustavite.

Početkom 2017. Evropski parlament je objavio izvještaj koji je sugerisao da se robotima za samo-učenje može dodeliti status „elektronske ličnosti“, što bi ih u određenom smislu učinilo „pravnim osobama“ na način sličan korporacijama.

Mnogi vide ovaj potez ne kao način da se pruže zaštitna ljudska prava robotima, već da se proizvođači oslobode pravne odgovornosti ako AI robot počini zločine ili nekoga ubije.

Međutim, “pravna lica” imaju pravo da ulažu u kampanju i mogu “kupiti” političare koji će im dati prava koja žele.

Kupovina političara – koliko ljudski mogu biti?

U kom trenutku će ti kiborzi izgubiti svoju humanost? Roboti mogu da gaje ljudske ćelije koje se razvijaju u ljudske delove. U kom trenutku će ti obrnuti kiborzi izgubiti svoju robotičnost? Ko treba da odluči? Naučnici? Političari? Religiozni lideri? Filozofi? Sami kiborzi? Da li je sada sve izvodljivo i normalno? Da li je išta normalno?


Preporuka:  Dargavs – “Grad mrtvih” u Rusiji


Jesmo li mi normalni?

www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

BONUS VIDEO:

Photo source pixabay.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti