Geoinženjering 

Mamuti su jedan korak bliže povratku od izumiranja

Nova studija nedavno objavljena u časopisu “Nature” navodi da su istraživači iz Japana uspeli uspešno pokrenuti ćelije stare 28.000 godina iz mamuta implantiranih u miševima.

Naučnici su uzeli jezgro iz koštane srži i mišićnog tkiva dobro očuvanog mamuta otkrivenog u sibirskom permafrostu 2011. godine.

Ugradili su ih u nekoliko desetina jajnih ćelija miša i otkrili bitne biološke procese koji su ključni za deljenje ćelija.

Od desetak ubrizganih jaja, istraživači kažu da se javlja reakcija neposredno pre početka deljenja ćelija.

Međutim, prema izveštaju AFP-a, nijedno od ubrizganih jaja nije zabeležena ćelijska podela za mamutsko ponovno rođenje.

Iako je ovo još uvek daleko od vraćanja izumrle vrste u život, stručnjaci kažu da njihovo istraživanje donosi mali korak bliže tome da se to desi.

Istraživanje su sproveli naučnici iz Japana, u saradnji sa međunarodnom grupom istraživača.

“To sugeriše da se, uprkos godinama koje su prošle, aktivnost ćelija još uvek može dogoditi i da se delovi mogu ponovno stvoriti”, objasnio je Kei Miiamoto, član tima na Univerzitetu Kindai u intervjuu za AFP.

“Do sada su mnoge studije bile fokusirane na analizu fosilnih DNK, a ne na to da li one i dalje funkcionišu”, dodao je on.

I dok je ovo zaista gigantski korak ka tome da konačno vratimo u život izumrlu vrstu, Miiamoto je upozorio da njihova trenutna istraživanja ne pružaju mnogo nade za uskrsnuće.

Ne još.

“Takođe smo saznali da je oštećenje ćelija veoma duboko. Još uvek nismo videli čak ni podele ćelija. Moram reći da smo jako daleko od stvaranja mamuta.”

Miiamoto i njegove kolege sa Univerziteta Kindai radili su sa ruskim institutima na proučavanju mogućnosti kloniranja Mamuta i analiziranju potencijalnih alternativnih metoda koje bi omogućile naučnicima da u bliskoj budućnosti kloniraju i vrate praistorijske vrste u život.

Rezultati njihovog poslednjeg nastojanja objavljeni su u časopisu “Scientific Reports”, gde istraživači objašnjavaju da je za to neophodna nova tehnologija.

Sve ostalo je na raspolaganju.

“Potrebna nam je nova tehnologija, želimo probati različite pristupe. Naš rad pruža platformu za procenu bioloških aktivnosti nukleusa u izumrlim životinjskim vrstama. Drevne vrste nose vredne informacije o genetskim osnovama adaptivne evolucije i faktorima vezanim za izumiranje”, zaključili su istraživači u studiji.


Preporuka:  Ljudi ne potiču sa Zemlje


Svettajni.com

Photo by KELLEPICS from Pixabay

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti