Geoinženjering 

Naučnici planiraju da kloniraju Leonarda da Vinčija

Velika etička debata okružuje mogućnost davanja života kroz tehnike kloniranja istorijskih likova.

Dok neki tvrde da na bilo koji način ne može biti etički reprodukovati ljudski život, drugi veruju da bi mogućnost vraćanja velikih umova iz prošlosti mogla pomoći u rešavanju mnogih problema koji muče današnjicu.

Leonardo da Vinči je bio italijanski renesansni polimat: slikar, vajar, arhitekta, muzičar, naučnik, matematičar, inženjer, pronalazač, anatom, geolog, kartograf, botaničar i pisac.

Smatra se jednim od najsjajnijih umova koje je svet ikada poznavao. Njegove vizije i dela bila su daleko iznad onih muškaraca u njegovo vreme i većina naše tehnologije može biti pripisana njemu; poznat je kao univerzalni genije.

Čak iako je Da Vinči bio izumitelj ispred svog vremena, Leonardo da Vinči je bio i jeste, uglavnom poznat kao slikar.

Leonardova najpoznatija slika iz 1490. godine smatra se Poslednjom večerom; mnogi tvrde da u ovoj slici postoje skrivena značenja.

Takođe se smatra najraznovrsnijom religioznom slikom svih vremena. Tačna lokacija ostataka pronalazača Vinči ostaje misterija.

Godine 1863. objavljeno je da je pronađen njegov grob čiji je sadržaj prebačen u crkvu u selu Amboaz, Francuska; a tehnologija tog vremena, međutim nije omogućila stručnjacima da potvrde istinitost nalaza.

Ne tako davno, tim italijanskih istoričara najavio je otkriće niza izgubljenih relikvija koji pripadaju Da Vinčiju, koji bi mogli uključiti DNK velikog renesansnog genija.

Ako se to dokaže, nauka bi bila u poziciji ne samo da konačno okonča misteriju koja stoji iza sudbine pronalazača, već i na kraju da klonira velikog genija renesansnog doba.

Kloniranje organizma zahteva upotrebu samo gena, koji se može replicirati u DNK sekvenci. Velika etička debata okružuje mogućnost davanja života kroz tehnike kloniranja istorijskih likova.

Dok neki tvrde da na bilo koji način ne može biti etički reprodukovati ljudski život, drugi veruju da bi mogućnost vraćanja velikih umova iz prošlosti mogla pomoći u rešavanju mnogih problema koji muče današnjicu.

Prema podacima HealthAim-a, do sada je kloniranje obavljeno kod životinja. Boialife Group, kompanija u Kini, vodi izgradnju najveće klonske fabrike na svetu, koja će se kasnije ove godine koristiti za kloniranje krava, pasa i drugih životinja.

Boialife takođe tvrdi da može klonirati ljude. Međutim, javno negiranje sprečava kompaniju da pravi ljudske replike.

“Tehnologija je već prisutna”, rekao je izvršni direktor Boialife Ksu Ksiaochun u vezi s kloniranjem ljudi, izveštava Top Secret Vriters.

“Ako je to dozvoljeno, mislim da ne postoje druge kompanije bolje od Boialife-a koji imaju bolju tehnologiju.”

Tokom 2016. godine stručnjaci su rekli da bi pažljivim ispitivanjem slika i beležnica koje su pripadale renesansnom genijumu, možda mogli pronaći dlačice ili ljuspice kože od kojih se mogu izdvojiti tragovi DNK.

Ovo bi omogućilo naučnicima da odrede neke od fizičkih karakteristika, kao što je da Vinčijeva boja očiju, ton njegove kože, pa čak i oblik njegovog lica.

Rhonda Robi, genetičarka projekta, rekla je Gizmodu da “postoji mogućnost biološkog materijala unutar slika”, ali “izazov bi bio da se taj materijal izvuče bez oštećenja slike.”


Preporuka: Činjenice u koje verujemo, a ne možemo da dokažemo.


Jesse Ausubel, potpredsednik Fondacije “Richard Lounsberi” izjavio je u intervjuu za “Daily Telegraph” da je “dobro poznato da je Leonardo koristio svoje prste zajedno sa svojim četkama dok je slikao, a neki otisci su ostali, pa bi moglo biti moguće da pronađu ćelije njegovog epidermisa pomešane sa bojama. ”

Da Vinči je umro 2. maja 1519. godine dok je bio u službi Franje I. u Francuskoj, a prvobitno je ležao u kapeli Svetog Florentina u kraljevskom dvorcu d’Amboise u dolini Loire.

Da li ćemo biti svedoci kloniranja Leonarda da Vinčija?

www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

Photo source pixabay.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti