Geoinženjering 

Naučnici su zaključili da su različiti “kompleksni” oblici života možda postojali na Zemlji pre nas

Naučnici smatraju da su postojali „kompleksni“ oblici života pre nego što je naša vrsta nastala.

„Ovo istraživanje pokazuje da je u okolini bilo dovoljno kiseonika da su kompleksne ćelije evoluirale.”

Prema naučnicima nismo prvi kompleksni oblici života na planeti Zemlji. U stvari, još jedan složeni oblik života postojao je jednom, ali je nestao u nekom trenutku tokom duge istorije Zemlje.

Zatim, nakon nekog vremena, pojavili su se kompleksni oblici života. Uobičajeni naučnici se slažu da je, s obzirom na naše “sadašnje” znanje o istoriji Zemlje, kompleksni život pojavio na našoj planeti barem oko 1,75 milijardi godina.

Studija sprovedena od strane naučnika sa Univerziteta u Vašingtonu govori drugačiju priču koja sugeriše da je oko milijardu godina pre nego što je život nastao, složen život razvijen u Zemljinim okeanima.

Nedavni rad objavljen u radovima Nacionalne akademije nauka – u kojem je glavni autor Michael Kipp, doktorant Univerziteta u Vašingtonu, učestvovao u istraživanju izotopa koji se nalazi u sedimentnim stenama kako bi se izmerila prisutnost kiseonika u atmosferi naše planete pre 2 do 2,5 milijardi godina.

Koristeći selen kao alat, eksperti su merili nivo kiseonika na Zemlji pre 2.5 milijarde godina.

Rezultati su fascinantni i pokazuju da je bilo više nego dovoljno kiseonika za razvoj kompleksnih ćelija života na našoj planeti. Profesor Rodžer Buik sa Univerziteta u Vašingtonu i koautor studije je rekao:

„Postoje fosilni dokazi o kompleksnim ćelijama koje sežu unazad možda oko ¾ milijardi godina, ali najstariji fosil nije nužno najstariji koji je ikada živeo – jer su šanse da se sačuvaju kao fosili prilično niske.”

„Ovo istraživanje prikazuje da je u okolini bilo dovoljno kiseonika da su kompleksne ćelije evoluirale i postale ekološki značajne, pre nego što su postojali fosilni dokazi. Međutim, profesor Buik upozorava da se ne mora donositi zaključak. To ne znači da jesu – ali su mogli.”

Iako ovo nije prva studija koja je istraživala koliko je kiseonika prisutno na Zemlji u prošlosti, to rasvetljava kako je selen bio promenjen prisustvom velikih količina kiseonika i kako je to uticalo na izgled i mogući nastanak kompleksnog života na Zemlji.

U prethodnim studijama, naučnici su zaključili da se kiseonik pojavio na našoj planeti postepeno kroz istoriju Zemlje i povećao se do nivoa koji omogućava da postoje kompleksni oblici života.

„Ali, kako izgleda sada, postojao je period od četvrt milijarde godina ili više, gde je bilo sasvim dovoljno kiseonika, a zatim naglo nestajao”, objasnio je Buick.

Ovo trajanje je važno.

„Dok su pre i posle možda postojale prolazne sredine koje su povremeno mogle da podrže ove organizme, da bi ih naterali da evoluiraju i budu značajan deo ekosistema, potreban vam je kiseonik koji će trajati dugo vremena”, rekao je glavni autor Michael Kipp.


Preporuka:  Među nama živi nova ljudska vrsta o kojoj ne znamo ništa


Nadam se da ćemo biti u prilici da saznamo nešto više o nama nepoznatim periodima istorije naše planete.

Svettajni.com (Ukoliko preuzimate naš tekst u celosti ili delimično, obavezno navedite izvor)

ZANIMLJIVOST:

BONUS VIDEO:

Photo by qimono from Pixabay

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti