Geoinženjering 

Nećete verovati šta su naučnici pronašli unutar 50.000 godina starih kristala u meksičkoj pećini

Jednostavno rečeno, fascinantno.

Biolozi su otkrili da je ŽIVOT zarobljen unutar 50.000 godina starih kristala u meksičkom pećinskom sistemu nalik na bajku.

Ovi bizarni, drevni mikrobi pronađeni su “u mirovanju” u pećinama Naica i veruje se da žive od minerala kao što su gvožđe i mangan.

Naučnici su otkrili oko 100 različitih organizama, uglavnom bakterija, u kristalima, gde su ostali zarobljeni između 10.000 i 60.000 godina.

Zanimljivo, 90% nikada ranije nije viđeno. Pećinski sistem, koji se nalazi u Naica Meksiku, stručnjaci nazivaju i vila i pakao, zbog svojih neverovatnih pejzaža, ali paklenih temperatura.

Pećinski sistem se nalazi iznad masivnog džepa vulkanske magme i geotermalno se zagreva. Biolozi su sada otkrili da je ŽIVOT zarobljen unutar kristala za koji se veruje da su stari oko 50.000 godina.

Starost mikroba su odredili stručnjaci koji su u osnovi gledali gde su mikrobi locirani unutar kristala i koliko brzo ti kristali rastu. Ovi bizarni, drevni mikrobi pronađeni su “u mirovanju” u pećinama Naica i veruje se da žive od minerala kao što su gvožđe i mangan.

Neki istraživači, kao što je Penelope Boston, šef NASA-inog Astrobiologijskog instituta, opisali su ih kao “super život”, jer predstaviljaju nalaze na konferenciji Američkog udruženja za unapređenje nauke u Bostonu.

Iako su rezultati devetogodišnjih studija – predstavljeni na naučnoj konferenciji, oni još uvek nisu objavljeni u naučnom časopisu i još uvek se razmatraju.

“Ovi organizmi su bili uspavani, ali održivi u geološki značajnim vremenskim periodima, a mogu se osloboditi i zbog drugih geoloških procesa”, kaže direktorka NASA Astrobiologije Instituta Penelope Boston.

“Ovo ima dubok uticaj na to kako pokušavamo da shvatimo evolucionu istoriju mikrobnog života na ovoj planeti.”

Eksperti planiraju sprovesti više testova na mikrobe koji su oživljeni u laboratorijama i na licu mesta. Prema profesoru Bostonu, čudni oblici života – 40 različitih vrsta mikroba i virusa – toliko su jedinstveni da su njihovi najbliži rođaci još uvek 10% genetski različiti.

Međutim, vredno je napomenuti da ovo NISU najstariji DOKAZI života u ekstremnim uslovima. Pre nekoliko godina, stručnjaci su objavili studije o mikroorganizmima starih do pola milijarde godina, a koji su još uvek ŽIVI.

Ovi organizmi su ostali zarobljeni u ledu i soli.

“Oni nam stvarno pokazuju šta naša vrsta života može da uradi u smislu manipulacije materijalima”, rekao je dr Boston.

“Oni žive u okruženju u kojem nema organske hrane kakvu mi razumemo. Oni su primer organizama koji žive u suštini grickanjem neorganskih minerala i jedinjenja. Ovo je možda duboka istorija našeg života ovde.”

Opisujući rad u pećini, ona je rekla:


Preporuka:  Požar Aleksandrijske biblioteke uništio brojne požare


“Bilo je to transformativno iskustvo… zaista se osećam čudno. Bila je to veoma teška okolina u kojoj je trebalo da se radi, ali veoma lepa. Kao da ste u geode.”

Pogledajte slike ovog lokaliteta ovde.

Svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

View this post on Instagram

Ovih dana istražujemo dno okeana 🤔 #svettajni

A post shared by Svet tajni (@svettajni) on

BONUS VIDEO:

Image by Pexels from Pixabay

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti