Geoinženjering 

Projekat GPT2: Stvoren robot koji SVESNO kreira lažne vesti javnosti

Najnoviji zastrašujući razvoj veštačke inteligencije otkriva budućnost čovečanstva pod hladnim, čeličnim čizmama nemilosrdnih robota koji dolazi putem OpenAI, istraživačkog instituta sa sedištem u San Franciscu, kojeg delimično finansira Ilon Mask.

OpenAI je navodno stvorio veštačku inteligenciju koja je sposobna da generiše realistične ali lažne vesti koje su dovoljno verodostojne da zavaraju većinu ljudskih čitatelja.

U stvari, AI je tako dobar u onome što čini da njegovi stvaraoci veruju da je previše opasno za objavljivanje.

Koliko još dugo dok jedan od ovih sistema ne bude pušten na javnost?

Najnovija paklena kreacija OpenAI zove se GPT2. Program je u suštini generator teksta koji može analizirati postojeći tekst i zatim proizvesti svoj vlastiti.

Ono što odvaja GPT2 od drugih botova prirodnog jezika jeste činjenica da on može da proizvede realistične tekstove u savršenoj prozi – i tu dolazi opasnost.

Džek Klark, direktor u OpenAI-u, kaže da se program može pisati tako realističnim tekstom, da se lako može koristiti za zavaravanje čitatelja lažnim vestima.

“Počeli smo da ga testiramo, i brzo smo otkrili da je moguće lako generisati zlonamerni sadržaj”, rekao je Clark za MIT Technology Review. “Veoma je jasno da ako ova tehnologija sazri, može se koristiti za dezinformaciju ili propagandu. Pokušavamo da ovo unapredimo. “

Ilon Mask takođe pokušava da se izvuče ispred opasnosti GPT2 tako što se potpuno distancirao od OpenAI-a.

Mask je nedavno napustio kompaniju, navodeći svoje obaveze prema drugim svojim poduhvatima. Dok je Mask bez sumnje zauzet čovek, mnogi sumnjaju da bi njegov odlazak mogao biti posledica zastrašujućih mogućnosti GPT2.

Kako veštačke inteligentne mreže nastavljaju da poboljšavaju zavaravanje ljudi, granica između onoga šta je stvarno i onoga šta je lažno počinje da se zamagljuje.

Već sada, sofisticirani AI programi mogu da proizvedu savršeno realističan video i audio sadržaj koji prikazuje ljude koji govore ili rade stvari koje se zapravo nikada nisu dogodile.

Šta će se dogoditi kada ovi počnu objavljivati vesti? Da li nam je suđeno da izgubimo sposobnost da kažemo šta je stvarno i istinito?

Mnogi tehnolozi i istoričari veruju da nas već kontroliše AI. Da li to može objasniti naglu geopolitičku promenu poslednjih nekoliko godina? Da li je sve to pažljivo adresirana iluzija dizajnirana da manipuliše umovima javnosti?

Uništite televizor pre nego što bude prekasno. I vaš telefon i računar dok ste u njemu. Još bolje, koristite svoje oči i uši. Nije tako teško kao što zvuči.

To je jedini pravi način da se izbegne paklena noćna mora u budućnosti.


Preporuka: 82 vanzemaljske vrste su u kontaktu sa nama


GPT2 već kuca na vratima.

www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

BONUS VIDEO:

Photo source pixabay.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti