Geoinženjering 

PRVI PUT U ISTORIJI: Naučnici su uspeli da promene DNK unutar živog pacijenta

Naučnici su uspeli da urede DNK unutar živog pacijenta po prvi put ikada i čini se da smo na novoj prekretnici u istoriji nauke.

Grupa istraživača iz UCSF Benioff Dečije bolnice u Ouklandu probala je novi tretman koji se sastoji od modifikovanja humanog genoma pacijenta, sa namerom da se izleči genetski poremećaj.

Već nekoliko godina naučnici su radili na nekoliko nivoa u genskoj terapiji, gde su pokušavali da modifikuju gene u laboratoriji pre nego što ih ponovo inkorporiraju u ljudsko biće.

U ovom slučaju govorimo o takvoj promeni koja se odvija unutar tela pacijenta, a ne u laboratoriji.

Ovo je veoma važno, jer bi to zauvek moglo promeniti genetski tretman bolesti koje su do sada bile neizlečive.

Doktori budućnosti se igraju “Boga”?

Brian Madeuk, 44, postao je deo priče, pošto je prvi pacijent primio tip intravenoznih lekova, koje sadrže milijarde kopija korektivnog gena koji je povezan sa genetskim alatom koji može da modifikuje njegovu DNK.

Ovaj alat je poznat kao Nuclease Cink Finger i njegov naslednik CRISPR-a. Njen posao je u osnovi smanjiti DNK na pravom mestu, kao da je to “molekularna makaza”, ukloniti gen odgovoran za stanje i ubaciti korektivni gen.

Uputstva za ovu celokupnu složenu proceduru kodirana su u virusu koji je modifikovan kako bi se ciljala na jetru pacijenta.

Pacijent pati od retkog genetskog poremećaja koji se zove Hunterov sindrom, koji je uzrokovan nedostajućim ili neispravnim enzimom.

Ovo dovodi do toga da telo ne može da razbije određene ugljene hidrate, što ih dovodi do akumulacije i uzrokovanja oštećenja, kao što su povećana veličina glave i jetre, gubitak sluha, čvrstoća u zglobovima, otežano disanje ili čak mentalne probleme.

Nažalost, danas nema leka i njen tretman se sastoji od enzimskih terapija svake nedelje.

Većina pacijenata sa Hunterovim sindromom umire između 10 i 20 godina, tako da je slučaj Madeua jedan od retkih izuzetaka.

Zbog toga je odlučio da prihvati ovaj eksperimentalni tretman znajući da ima mnogo stvari koje bi mogle krenuti pogrešno.

www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

BONUS VIDEO:

Photo by Anthony from Pexels

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti