Geoinženjering 

Za manje od deceniju, Zemlja bi mogla da izgleda kao PRE 3 miliona godina!

Zemljina bliska budućnost možda nije tako svetla.

U stvari, prema nedavnoj studiji, naša planeta Zemlja mogla bi biti veoma slična našoj drevnoj planeti Zemlji. I to nije nužno dobra stvar.

Britanski i američki naučnici upozoravaju da bi za oko 10 do 12 godina klima naše planete mogla ličiti na klimu srednjeg pliocena, perioda koji je počeo pre više od 3 miliona godina.

Studija (objavljena u ponedeljak, 10. decembra 2018. godine) dalje upozorava da ako čovečanstvo ne smanji emisije gasova staklene bašte do 2150. godine, klima na Zemlji bi se mogla uporediti sa klimom u eocenskom periodu, pre 50 miliona godina, kada je temperatura bila 13 stepeni viša, a leda gotovo da nije bilo nigde na Zemlji.

Ako razmišljamo o budućnosti, tamo gde idemo je neistražena teritorija za ljudsko društvo, objašnjavaju autori studije, Kevin Burke i John “Jack” Villiams, profesor geografije na Univerzitetu Visconsin-Madison .

Mi se krećemo prema veoma dramatičnim promenama tokom izuzetno brzog vremenskog perioda, preokrećući planetarni trend hlađenja za nekoliko vekova.

I dok je od 3 do 50 miliona godina život procvetao na Zemlji, ostaje da se vidi kako bi se savremeni ljudi, kao i bezbroj drugih životinja, nosili sa takvom drugačijom klimom.

U stvari, naučnici upozoravaju da je brza promena brža nego što je život na Zemlji to ranije iskusio. Naučnici objašnjavaju da su klimatski uslovi na našoj planeti definisani cikličkim periodima zagrevanja i hlađenja.

Međutim, ovi ciklusi se obično odvijaju tokom nekoliko desetina miliona godina. Ali kako naučnici izveštavaju, čovečanstvo je najverovatnije uspelo da preokrene trend hlađenja u trajanju od 50 miliona godina unutar svega nekoliko vekova.

Naravno, ovo su sve predviđanja i mi ćemo morati (nažalost) čekati da ih vidimo. Ali njihova studija se zasniva na dva različita klimatska scenarija, sa tri najsavremenije simulacije klime.

Jedan scenario je reprezentativni put koncentracije 9.5 (RCP8.5.). Ovo je najgori slučaj koji pokazuje šta se dešava ako ne učinimo ništa i ostavimo emisiju gasova onakvu kakva je danas.

Drugi scenario, poznat kao RCP4.5, ilustruje budućnost u kojoj umereno smanjujemo emisije gasova. Rezultat? Loše vesti.

U oba ova scenarija, sva tri modela su pokazala da bi klima naše planete mogla biti gotovo identična klimi koju je Zemlja doživela pre oko 3 miliona godina ili 2030 (RCP8.5 scenario) ili 2040 (RCP4.5 scenario) sa RCP4. .5 scenarijom, klima naše planete se stabilizovala u ovim uslovima, ali je okarakterisana kao temperatura od 3 do 6 stepeni Farenhajta viša nego danas.

Scenario RCP8.5, međutim, pokazao je da je klima na Zemlji slična uslovima koji su postojali na Zemlji pre 50 miliona godina, a to bismo mogli iskusiti ili 2100 ili 2150.

Na osnovu fosilnih dokaza pronađenih širom sveta, temperatura na Zemlji bila je 23 stepeni Farenhajta u proseku viša u eocenu.

“Mnoge vrste ćemo izgubiti, a mi živimo na ovoj planeti”, upozorio je Villiams u izjavi.

“Ovo su stvari o kojima treba brinuti, tako da nas ovaj rad upućuje na to kako možemo iskoristiti našu istoriju i istoriju Zemlje kako bismo razumeli današnje promene i kako se najbolje možemo prilagoditi.”

www.svettajni.com

Photo by invisiblepower from Pexels

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti