Misterije svemira 

2022. godine svedočićete SUDARU dve zvezde na nebu

2022. godine moći ćete po prvi put u istoriji svedočiti sudaru dve zvezde.

Iako se to već desilo u trećem veku nove ere, svetlost sudara će stići do nas 2022. godine, kada ćete moći da vidite jedan od najsvetlijih objekata na noćnom nebu nekoliko dana.

Čini se da će, po prvi put u istoriji, predviđanje astronoma postati stvarnost.

Za tri godine, stanovnici Zemlje će moći da svedoče o rađanju nebeskog tela nakon sudara dve zvezde. U stvari, ovaj događaj se već dogodio u trećem veku naše ere kada su se dve zvezde, identifikovane kao KIC 9832227, sudarile jedna sa drugom.

Međutim, potrebno je oko 1800 godina da se dođe do Zemlje. To će se desiti 2022. godine. Novorođena zvezda će biti vidljiva 2022. godine u sazvežđu Labud.

Predviđa se da će svetlosni udar biti toliko jak da zvezda može postati jedna od najsjajnijih objekata na noćnom nebu nekoliko dana.

Glavni autor istraživanja, profesor Univerziteta Calvin Larri Molnar, kaže da takva predviđanja “nikada ranije nisu urađena”.

Profesor Molnar će biti prvi koji će predvideti koliziju(sudar) zvezda pre nego što njihova svetlost dopre do Zemlje.

Zvezde će okončati svoj život u eksploziji, poznatoj kao supernova, kaže profesor Molnar.

Prema astronomima, supernova je intenzivna eksplozija koja se aktivira na kraju životnog veka ogromnih zvezda, ili – kao u ovom slučaju – kada se dve zvezde spoje zajedno.

Iako se mogu posmatrati sa Zemlje, milionima svetlosnih godina daleko, događaji su krajnje nepredvidivi.

“Šansa je jedan u milion da možete predvideti eksploziju”, rekao je profesor Molnar, o svom smelem predviđanju.

Nikada ranije nije urađeno. Zaključak je da zaista mislimo da bi naša hipoteza o spajanju zvezda trebala biti ozbiljno shvaćena upravo sada i da trebamo koristiti sledećih nekoliko godina da to intenzivno proučimo kako bismo znali što je dovelo do eksplozije, kaže profesor Molnar.

Profesor Molnar i njegov tim će pratiti KIC 9832227 u sledećoj godini na čitavom spektru talasnih dužina: korišćenjem veoma velikog polja, infracrvenog teleskopa i XMM-Newton letelice za proučavanje radija zvezde, infracrvenog i X zraka – izveštava Daily Mail.

“Ako je Larrijeva prognoza tačna, njegov projekat će prvi put pokazati da astronomi mogu uhvatiti određene binarne zvezde u činu umiranja, i da mogu da prate poslednjih nekoliko godina spiralne zvezde smrti do krajnjeg dramatičnog,” rekao je Matt Valhout, dekan za istraživanje na Calvin koledžu.

Projekat je značajan ne samo zbog naučnih rezultata, već i zbog toga što je verovatno da će zarobiti maštu ljudi na ulici, rekao je Valhout.

Ako je predviđanje tačno, onda će po prvi put u istoriji roditelji moći da ukažu na tamnu tačku na nebu i kažu: “Gledajte, deco, tamo se krije zvezda koja će se uskoro upaliti.”

Ovaj prizor ćemo pamtiti CEO život. Nestrpljivo čekamo 2022. godinu.

Svettajni.com

Image by ipicgr on Pixabay
ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti