Misterije svemira 

3 mita koja će vas naterati da ponovo razmislite o svemu što ste učili u školi

Kada gledamo u naš Sunčev sistem i našu planetu, čini se neporečivim da je Zemlja okrugla sfera, Merkur – najbliža planeta Suncu – je najtoplija planeta, a sunce je žuto. Međutim, iako ovo može zvučati kao nepouzdane činjenice, one su daleko od stvarnosti.

Ne, Zemlja nije okrugla, tehnički – mislim nije ni ravna

Jedno od najomraženijih, kontroverznih i provokativnih pitanja je: Da li je Zemlja okrugla?

Istina je da je to istina, a ne istovremeno. Kako? Pa, kako se ispostavilo, oblik naše planete stalno se menja zbog kretanja kontinentalnih ploča Zemlje.

Ovaj pokret je mali i iznosi oko 5 cm u godini. Međutim, ovaj relativno mali pokret ima veliki uticaj na izgled naše planete, što je, u stvari, jedan od najvažnijih detalja kada jeu pitanju ova dilema.

Odgovor je da je naša planeta daleko od toga da je savršeno okrugla. Oblik naše planete je sve samo ne sličan obliku fudbalske i košarkaške lopte, a više nalikuje nepravilnom krompiru ili neobičnom obliku kruške.

Dakle, umesto da zovemo Zemlju globus, tačniji naziv koji najbolje opisuje oblik naše planete bio bi GEOID.

Sunce nije žuto

Iako svaki put kada posmatramo Sunce, vidimo ga kao žutu, narandžastu ili crvenu sferu u zavisnosti od doba dana i sunčeve pozicije na nebu, a kako se ispostavlja, sunce je zapravo BELO.

Kako nauka kaže, boja bilo koje svetlosti uglavnom zavisi od temperature. Na primer, površinske temperature od 4.500 stepeni Celzijusa emituje belu boju.

Zašto onda slikamo Sunce kao žuti krug?

Kako se ispostavlja, duži svetlosni talasi iz žuto-crvenog dela spektra prolaze atmosferu Zemlje gotovo bez ikakvog gubitka, dok se kraći zeleno-ljubičasti talasi znatno razlikuju.

Međutim, ako se jednog dana nađete u svemiru, i kada budete kružili oko Zemlje, pogledajte Sunce i primetićete da je zvezda koju smo svi slikali kao deca žutom bojom zapravo BELO.

Mračna tamna strana je… laž

Iako postoje brojne misterije povezane sa našim Mesecom, tamna strana Meseca uopšte nije misterija. U stvari, ideja da Sunce sija samo na jednoj strani Meseca, ostavljajući drugu stranu u potpunom mraku je veoma rasprostranjena greška.

Ideja o “tamnoj strani meseca” potiče od činjenice da se Mesec suočava sa našom planetom samo sa jedne strane, ostavljajući drugu stranu meseca – tamnu stranu – nemogućim za posmatranjem sa zemlje.

Ovo je ipak velika greška.

Zapravo, Sunce sija nad vidljivim i nevidljivim delovima Meseca. Vidimo samo jednu stranu Meseca zato što je period koji Mesec treba da se okreće na sopstvenoj osi slučajno isti sa vremenom koje je potrebno za orbitu Zemlje.

Svettajni.com (Ukoliko preuzimate naš tekst u celosti ili delimično, obavezno navedite izvor)

Image by Bela Geletneky from Pixabay

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti