Misterije svemira 

Astronomi su pronašli planetu koja ne bi trebala da postoji

Do sada smo već upućeni da svemir ima nebrojene misterije. Što više istražujemo kosmos zbog brojnih odgovora, to više smatramo koliko malo zapravo znamo.

Svakodnevno naš univerzum nastavlja da iznenađuje, pokazujući nam koliko smo mali i nebitni u velikom prostoru.

Postoje stvari koje bi mogle da poremete naše sasvim razumevanje reči moguće. Stvari koje smo ranije smatrali nemogućim su nam zapravo pokazali pravo značenje reči NEMOGUĆE: Moguće.

Astronomi su naišli na udaljeni vanzemaljski svet koji niko nije mislio da bi mogao da postoji: planeta oblikovana kao balon.

Svet veličine Neptuna nalazi se oko 12 svetlosnih godina daleko od Zemlje i otkrio ga je međunarodni istraživački tim na čelu sa naučnicima sa Univerziteta u Ženevi.

Astronomi kažu da je atmosfera planete ispunjena helijumom, što je uzrokovalo da se udaljeni svet prikaže u obliku balona.

Govoreći o čudnoj planeti, dr Jessica Spake iz Odseka za fiziku i astronomiju Univerziteta u Eketeru izjavila je:

“Ovo je zaista uzbudljivo otkriće, posebno kada je helijum otkriven u atmosferi planete.”

Čudan svet je nazvan HAT-P-11b i nalazi se u Sazvežđu Cignus-a. Koristeći spektrograf u Španiji, astronomi su izmerili koliko svetlosti planeta blokira dok prolazi ispred njegove zvezde.

Zatim su astronomi koji koriste instrument podelili zvezdanu svetlost u bojama komponenata, baš kao i duga.

Kako helijum apsorbuje svetlost na određenoj talasnoj dužini, astronomi su pronašli masivni oblak gasa koji okružuje vanzemaljski svet.

Otkrili su da ovaj oblak gasa blokira dalje svetlo na samoj planeti. Naučnici su takođe koristili kompjuterske simulacije koje su im omogućili da tačno prate trajektoriju atoma helijuma.

Helijum je izbačen sa dnevne strane planete na svoju noćnu stranu na više od 10 000 kph.

Zbog toga što je lagan gas, lako se izbegava od privlačenja planeta i stvara prošireni oblak oko njega, objasnio je Vincent Bourrier, naučnik koji je vodio kompjutersku simulaciju.

To je upravo ono što planeti daje čudan oblik. Naučnici su otkrili da se atmosfera HAT-P-11b nalazi 20 puta bliže njegovoj zvezdi nego što je Zemlja od Sunca.

“Sumnjali smo da bi ova blizina zvezdi mogla uticati na atmosferu ove egzoplanete.”

Nova opservacija je toliko precizna da je atmosfera planete nesumnjivo naduvana zvezdanim zračenjem, zaključio je prvi autor studije Romain Allart sa Univerziteta u Ženevi.


Preporuka:  Misterija “Mesečevih ljudi” na Apalačkim planinama


www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

Photo by pixabay.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti