Misterije svemira 

Astronomi: Teško je zamisliti naš solarni sistem BEZ Planete X!

Misterija planete Devet, zvana planeta X, se nastavlja.

Astronomi kažu da bi bilo veoma teško objasniti Sunčev sistem bez prisustva planete Devet. Drugim rečima, tajanstveni vanzemaljski svet bi trebao biti tamo, skrivajući se od nas na krajnjim rubovima našeg Sunčevog sistema.

Mnogi astronomi veruju da se na smrznutim spoljnim rubovima našeg Sunčevog sistema, skrivenog u mraku, nalazi ogroman vanzemaljski svet koji se krije od nas.

Niko ga nikada nije video, ali se veruje da je tamo jer “nešto MASIVNO” proteže orbite udaljenih tela u najudaljenijim ivicama našeg Sunčevog sistema, a još više naginjući čitav Sunčev sistem za nekoliko stepeni.

Prema mišljenju stručnjaka, za “hipotetsku Planetu devet” se kaže da ima deset puta veću masu od Zemlje i kruži oko našeg Sunca na ekstremnoj udaljenosti, dvadeset puta dalje od Sunca nego Neptun.

Iako signali njegovog mogućeg prisustva ne prelaze te gravitacione otiske, njegovi glavni zagovornici sada kažu da je teže zamisliti naš planetarni sistem bez devetog člana nego sa jednim.

Astronomska “logika” diktira da naš solarni sistem mora imati devetu planetu, “masivnu devetu planetu”. Planetarni astrofizičar Konstantin Batigin i astronom Mike Brovn, objavili su članak u časopisu Astronomical Journal 2016. koji je pokazao najbolje dosadašnje dokaze o udaljenoj novoj gigantskoj planeti u granicama Sunčevog Sistema.

Najava pored izazivanja debate u naučnoj zajednici, imala je veliki uticaj na širu javnost, u meri u kojoj je NASA upozorila da je to samo „rano predviđanje zasnovano na matematičkim modelima konstruisanim sa ograničenim zapažanjima ”.

Skoro dve godine kasnije, autori studije su još više ubeđeni u svoju teoriju.

“Sada postoji pet različitih linija opservacionih dokaza koji ukazuju na postojanje Planete Devet”, kaže Batigin. Ako uklonite ovo objašnjenje i zamislite da Planeta devet ne postoji, onda generišete više problema nego što ih rešite.”

Odjednom, imate pet različitih zagonetki, i morate pronaći pet različitih teorija da ih objasnite. Batigin i Brovn, otkrivači patuljastih planeta Eris i Sedna, jednom su opisali da šest objekata iz udaljenog Kuperovog pojasa, područja ledenih tela koja se protežu od Neptuna do međuzvezdanog prostora, imaju eliptične orbite koje upućuju u istom smeru.

To bi bilo dovoljno samo po sebi, ali i  ove orbite se takođe naginju na isti način, oko 30° „dole“ u odnosu na ravninu u kojoj planete kruže oko Sunca.

To je krajnje čudno. Pored toga, kompjuterske simulacije ukazuju da bi trebalo postojati više nagnutih objekata u odnosu na ravan Sunčevog sistema.

U stvari, nagib bi bio reda veličine 90 stepe. Brovn je shvatio da je pet od tih objekata koji su već poznati astronomima prihvatljiv. Nakon prve studije pojavila su se još dva „ključa“.

Drugi članak naučnog tima koji je ovaj put vodio istraživač Elizabeth Bailei, pokazao je da je planeta Devet mogla da naginje planete našeg Sunčevog sistema u poslednjih 4,5 miliona godina.

To bi objasnilo zašto avion koji kruži oko planete nagnut oko 6 stepeni u odnosu na ekvator Sunca.

“Na dugi vremenski period, planet devet će izazvati čitav Sunčev sistem da napreduje ili posrće, kaže Batigin.

Poslednji znak koji otkriva prisustvo Planete Devet uključuje objekte Kuperovog pojasa koji kruže u suprotnom smeru od svih drugih nebeskih tela u Sunčevom sistemu. Orbitalni uticaj misterioznog sveta objasnio bi zašto ta tela na kraju „zagađuju“ pojas.

“Nijedan drugi model ne može objasniti retkost ovih visoko nagnutih orbita. Ovi predmeti su izvedeni iz planeta Sunčevog sistema uz pomoć Planete Devet, a zatim rasuti Neptunom.” – Batigin

Preostali korak je pronaći Planetu Devet. Batigin i Brovn koriste Subaru Teleskop u opservatoriji Mauna Kea na Havajima kako bi ga uočili. Instrument je “najbolji alat” za praćenje tamnih i ekstremno udaljenih objekata izgubljenih u velikim trakama neba, kaže Batigin.

Ali čak i ako ga nađemo, ostaće mnoga pitanja. Odakle je ta misteriozna planeta? Možda je to begunac iz našeg sopstvenog sistema ili, možda, zabačena planeta uhvaćena gravitacijom Sunca.

Možda ćemo samo rešiti ovu misteriju nakon što je vidimo. A ako se planeta zaista otkrije, to bi bilo kao da se stariji brat vratio kući.

U proteklih 20 godina, skeniranje planeta oko drugih zvezda u našoj galaksiji otkrilo je da su najčešći tipovi vanzemaljskih svetova planete koje su mnogo veće od Zemlje, ali manje od Neptuna.


Preporuka:  Misterija objekta od 800 tona otkrivenog u Japanu


Međutim, ove planete su očigledno odsutne iz našeg Sunčevog sistema. Sa oko deset puta većom masom Zemlje, predložena Deveta Planeta može biti izgubljeni član našeg Sunčevog sistema.

www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

BONUS VIDEO:

Photo source pixabay.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti