Misterije svemira 

Astronomi uočili misteriozni objekat na rubu našeg Solarnog sistema

Astronomi su uočili relativno mali (1,5 milja širok) objekat koji lebdi na krajnjoj ivici našeg Sunčevog sistema.

Prema izveštajima, naučnici veruju da je nedavno otkriveni objekat “prvi put viđenje svoje vrste” i da može pomoći stručnjacima da otkriju misterije evolucije našeg ranog Sunčevog sistema.

Naučnici tvrde da bi tajni objekat mogao da nam pomogne da shvatimo tajne kako je naš solarni sistem nastao.

Naučnici kažu da se ovaj objekat smatra važnim otkrićem i korakom ka razumevanju kako mali oblaci prašine i leda postaju planete koje danas vidimo.

Objekat je uočen iza Neptuna u takozvanom Kojperovom pojasu; kružni disk u spoljašnjem Sunčevom sistemu, koji se proteže od orbite Neptuna (na 30 AU) do približno 50 AU od Sunca.

Kojperov pojas sadrži bezbroj manjih kosmičkih objekata i najpoznatiji je po tome što je domaćin planete Pluton. Smatra se da su tela unutar Kojperovog pojasa ostaci komada formiranja solarnog sistema.

Zbog toga proučavanje objekata u Kojperovom pojasu može pomoći u odgovoru na neka od najvažnija pitanja o našem Sunčevom sistemu.

Kosmička tela koja se nalaze u unutrašnjem Sunčevom sistemu (kao što su Asteroidi) su uništena sunčevim zračenjem, sudarima između različitih kosmičkih objekata, kao i gravitacijom planeta oko njih.

Međutim, objekti koji se nalaze unutar Kojperovog pojasa su postojali u hladnim, čistim uslovima ranog Sunčevog sistema. Lociranje manjih objekata u Kojperovom pojasu je težak zadatak.

Naučnici veruju da je pojas dom objekata poluprečnika od oko jednog kilometra ili više. Ali pošto su locirani na ekstremnim udaljenostima od Sunca, oni su izuzetno slabi za direktno posmatranje.

Međutim, naučnici u Nacionalnoj astronomskoj opservatoriji u Japanu eksperimentisali su pomoću tehnike poznate kao okultacija. Na taj način naučnici prate veliki broj zvezda i posmatraju senke objekata koji prolaze ispred zvezda.

Astronom Ko Arimatsu je predvodio tim koji je napravio ovo otkriće. Naučnici su postavili dva teleskopa na ostrvu Miiako na Okinavi i posmatrali su čak 2000 zvezda ukupno 60 sati.

Tokom njihovog nadzora, primetili su da je jedna zvezda zatamnjena dok ju je senka objekta širine 2,4 kilometra zaklonila.

To je navelo stručnjake da veruju da unutar Kojperovog pojasa ima više objekata veličine oko kilometra nego što se ranije mislilo.

Oni kažu da njihovo otkriće podržava teoriju koja predlaže da ovi objekti prvo polako rastu u veličine do kilometra pre nego što njihov rast uzrokuje da se formira planeta.

“Sada kada znamo kako naš sistem radi, istražićemo Kuperov pojas detaljnije. “

www.svettajni.com

Photo source pixabay.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti