Misterije svemira 

Astronomi uočili tajanstveni predmet koji se zadržava na ivici našeg Sunčevog sistema

Astronomi su uočili ono što tvrde da je relativno mali (2,5km širok) objekat koji lebdi na krajnjoj ivici našeg Sunčevog sistema.

Prema izveštajima, naučnici veruju da je nedavno otkriveni objekat “prvi put viđenje svoje vrste” i da može pomoći stručnjacima da otkriju misterije evolucije našeg ranog Sunčevog sistema.

Naučnici tvrde da bi tajni objekat mogao da nam pomogne da shvatimo tajne kako je naš solarni sistem nastao.

Naučnici kažu da se ovaj objekat smatra važnim otkrićem i korakom ka razumevanju kako mali oblaci prašine i leda postaju planete koje danas vidimo.

Objekat je uočen iza Neptuna u takozvanom Kojperovom pojasu; kružni disk u spoljašnjem Sunčevom sistemu, koji se proteže od orbite Neptuna (na 30 AU) do približno 50 AU od Sunca.

Kojperov pojas sadrži bezbroj manjih kosmičkih objekata. Smatra se da su tela unutar Kojperovog pojasa ostaci komada formiranja solarnog sistema.

Zbog toga proučavanje objekata u Kojperovom pojasu mogu pomoći u odgovoru na neka od najvažnijih pitanja o našem Sunčevom sistemu.

Kosmička tela koja se nalaze u unutrašnjem Sunčevom sistemu (kao što su Asteroidi) su uništena sunčevim zračenjem, sudarima između različitih kosmičkih objekata, kao i gravitacijom planeta oko njih.

Međutim, objekti koji se nalaze unutar Kojperovog pojasa su postojali u hladnim, čistim uslovima ranog Sunčevog sistema.

Lociranje manjih objekata u Kojperovom pojasu je težak zadatak. Naučnici veruju da je Kojperov pojas dom za objekte poluprečnika od oko jednog kilometra ili više.

Ali pošto su locirani na ekstremnim udaljenostima od Sunca, oni su izuzetno slabi za teleskope kako bi se posmatrali direktno.

Međutim, naučnici u Nacionalnoj astronomskoj opservatoriji u Japanu eksperimentisali su pomoću tehnike poznate kao okultacija.

Na taj način naučnici prate veliki broj zvezda i posmatraju senke objekata koji prolaze ispred zvezda. Astronom Ko Arimatsu je predvodio tim koji je napravio ovo otkriće.

Naučnici su postavili dva teleskopa od 28 cm na ostrvu Miiako na Okinavi i posmatrali su čak 2000 zvezda ukupno 60 sati. Tokom njihovog nadzora, primetili su da je jedna zvezda zatamnjena dok je senka objekta širine 2,4 kilometra zaklonila.

To je navelo stručnjake da veruju da unutar Kojperovog pojasa ima više objekata veličine oko kilometra nego što se ranije mislilo.

Oni kažu da njihovo otkriće podržava teoriju koja predlaže da planete prvo polako rastu u objekte veličine do kilometra pre nego što njihov rast uzrokuje da se formiraju u planete.

Ovaj nalaz podupire teoriju da je odbegli rast ključna faza u njihovom formiranju.


Preporuka:  Kako je nastao PRVI jezik u svetu?


“Nismo čak imali dovoljno novca da izgradimo drugu kupolu da zaštitimo naš drugi teleskop! Ipak smo uspeli napraviti otkriće koje je nemoguće za velike projekte. Sada kada znamo kako naš sistem radi, istražićemo Kojperov pojas detaljnije. “

Svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

BONUS VIDEO:

Image by WikiImages from Pixabay
ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti