Misterije svemira 

Astronomi žele da deca kreiraju poruku koju će poslati u svemir za vanzemaljce

Godine 1974. Karl Sagan i Frank Drake, osnivači potrage za vanzemaljskom inteligencijom, SETI, poslali su radio poruku namenjenu vanzemaljcima iz observatorije Arecibo u Puerto Riku, najvećem radio-teleskopu te vrste u to vreme.

Binarna poruka je prenešena na Mesje 13 (M13) skup od procenjenih 300.000 zvezda udaljenih oko 25.000 svetlosnih godina. Sada, više od četiri decenije kasnije, priprema se “nova poruka Arecibo”, a od dece i učenika se traži da pripreme ono što će reći.

Prvo, svako dete mora iskucati binarni kod dizajniran iz originalne Arecibo poruke. Konkurencija ima nekoliko ciljeva, pored stvaranja sadržaja koji bi mogli videti vanzemaljci koji mogu ili ne moraju biti neprijateljski raspoloženi prema životu na Zemlji.

„Osnovni cilj ove aktivnosti je edukacija mladih o radio astronomskim tehnikama i ekzoplanetarnoj vrhunskoj nauci, predstavljanje jedinstvenosti Arecibo opservatorije i podizanje svesti o mogućim rizicima vezanim za slanje poruka nepoznatim zemljanima (putem društvenih medija) ili vanzemaljskim civilizacijama (putem radio talasa).”

Stručnjak iz Areciba Alessandra Abe Pacini izjavila je za Space.com da veruje da su otvoreni i maštoviti umovi dece najpogodniji za smislenu poruku udaljenim oblicima života.

“Sigurni smo da će mladi umovi širom planete stvoriti pametan, kreativan i siguran način da pozdravimo naše moguće galaktičke susede! Ne mogu da čekam da dobijem predloge!” Napisala je Abe Pacini.

„Ponekad su naučnici toliko fokusirani na svoje teme i mogu da vide stvari veoma duboko, ali ne mogu da vide veoma široko“, rekla je ona.

„Učenici malo znaju o svemu, tako da bolje vide sliku. Sigurno mogu napraviti poruku koja je zapravo mnogo važnija.”

Ona je primetila da pobednički odgovor mora uzeti u obzir “rizike izloženosti” koji su uključeni u slanje poruke nepoznatim vanzemaljskim civilizacijama. Poruka mora da adresira ove rizike pre nego što bude razmotrena za prenos.

Prenos nove poruke Arecibo će pomoći istraživačima da podignu svest o tome šta nastavljaju da rade na ostrvu. Originalna poruka sadržala je kodirane informacije o postojanju ljudske rase, našoj prosečnoj visini, osnovnom prikazu kako izgledamo, strukturi DNK i gde živimo u Sunčevom sistemu.

Drejk i Sagan su znali da je poruka uglavnom simbolična.

Bilo bi potrebno hiljade godina za bilo kakav odgovor. Ideja da se takve informacije prenesu u svemir ne smatraju svi poželjnom, kao što je pokojni kosmolog Stiven Hoking, koji je verovao da bi takva poruka mogla da izazove katastrofu od neprijateljskih stranih kolonista.

Iako bi se mogla poslati nova poruka kako bi se proslavila 45. godišnjica prve transmisije, neki ljudi sugerišu da je 14. augusta 2001. godine, u velikoj meri ignorisana reakcija na poruku iz Areciba, kada su se dve formacije kruga useva pojavile u polju u blizini Hampshire UK.

Jedna od formacija bila je rekreacija grafičke slike koja se nalazi u prenosu, nazvana “Arecibo odgovor”, samo 27 godina nakon što je Sagan poslao prvu Arecibo poruku.

Poruka izgleda veoma preuranjena, s obzirom na to da se očekivalo da će trebati 25.000 svjetlosnih godina da poruka stigne do M13, osim ako je mogla biti presretnuta.

Postojale su neke zapanjujuće razlike u slici u krugu žitarica, uključujući promenu dominantnog elementa pa čak i menjanje lika čoveka na onaj poput stereotipnog vanzemaljca koji ima veliku glavu i oči.

Da li je ipak pametno da šaljemo poruku u svemir?


Preporuka: Činjenice u koje verujemo, a ne možemo da dokažemo.


Svettajni.com (Ukoliko preuzimate naš tekst u celosti ili delimično, obavezno navedite izvor)

ZANIMLJIVOST:

 

Image by O12 from Pixabay

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti