Misterije svemira 

Da li je Univerzum iluzija? Predstavljamo vam kontroverzne teorije!

Da li je Univerzum iluzija? Vodeći stručnjaci predlažu kontroverznu teoriju koja sugeriše da smo deo kompleksnog sistema, prevareni smo da verujemo u sopstvenu realnost jer smo deo masovnog, razrađenog sistema koji obuhvata sve što smatramo realnim.

Šta je stvarnost i da li je mi doživljavamo?

Prema vodećem stručnjaku, realnost bi mogla biti samo iluzija. Teorija koju su predložili kognitivni naučnici Donal Hoffman sa Univerziteta u Kaliforniji sugeriše da bi sve što vidimo oko nas moglo biti, zapravo, fasada daleko složenija od “matrice”.

Profesor Hofman veruje da svet u kome živimo može biti previše težak za razumevanje i da smo očigledno prevareni da verujemo u svoju realnost.

Kognitivni naučnik veruje da je sve oko nas fasada koja nam omogućava da se krećemo kroz složeniju i izuzetno dobro skrivenu matricu.

Hofmanova teorija nije nova, a u prošlosti je nekoliko naučnika raspravljalo o mogućnosti da smo deo složenog sistema i da stvarnost, kakvu je mi vidimo, ne postoji.

Hofman kaže da kada otvorite oči, možete verovati da vidite paradajz udaljen na metar, ali onda zatvorite oči i vaše iskustvo se promeni u sivo polje.

Hofman pita, da li je još uvek slučaj da u onome što vidimo kao stvarnost, paradajz još uvek postoji, metar dalje?Štaviše, kako možemo biti sigurni da nije nestao?

Naučnik nastavlja i sugeriše:

“Ono što vi vidite nije čaša ukusnog vina, ali se može tumačiti kao simbol koji je deo šire stvarnosti koja ima krajnji cilj da pokrene akciju ili emociju.”

Galileo je jednom napisao:

“Mislim da se ukusi, mirisi, boje i tako dalje nalaze u svesti. Dakle, ako bi živo biće bilo uklonjeno, sve ove osobine bi bile uništene. Naučnici nam govore da u stvarnom vremenu stvaramo sve oblike, objekte, boje i pokrete koje vidimo.”

Osećam se kao da upravo snimamo fotografiju ove sobe onaku kakva jeste, ali zapravo stvaramo sve što vidimo. Ne stvaramo ceo svet odjednom. Konstruišemo ono što nam je potrebno u ovom trenutku.

Prema skupu teorija koje su predložili naučnici naša percepcija sveta su samo evolutivne osobine koje su omogućile našim precima da iskoriste trenutke kada su bili primorani da donose brze odluke sa veoma malo informacija.

Međutim, ovde se profesor Hofman ne slaže.

Fizičar Chetan Prakash prikazao je teoremu koju je sam smislio.

Prema evoluciji prirodnom selekcijom, organizam koji vidi stvarnost onakvu kakva je, nikada neće biti prikladnija od organizma jednake složenosti koji ne vidi ništa od stvarnosti, već je samo prilagođen.

Prema Hofmanu, ne bismo bili u stanju da formiramo ispravan opis našeg kompjutera I da je čitav pogled na stvarnost bio ograničen samo na radnu površinu.

Evolucija nas je oblikovala percepcijama koje nam omogućavaju da preživimo.


 Preporuka:  Misterija objekta od 800 tona otkrivenog u Japanu


Međutim, deo toga uključuje skrivanje od stvari od nas koje ne trebamo znati, a to je gotovo sva stvarnost.

www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

BONUS VIDEO:

Photo by James Wheeler from Pexels

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti