Misterije svemira 

Evropska svemirska agencija otkrila čudne “vrtloge” na Marsovom severnom polu

Nove slike koje je snimila Evropska svemirska agencija otkrile su fascinantne čudne “vrtloge” na Marsovom severnom polu, dokazujući kako je Mars zaista divan i čudan.

Mars je nekada bio pokriven masivnim okeanima, ledenim pokrivačima i eruptirajućim vulkanima koji su učinili da crvena planeta jezivo izgleda slično Zemlji.

U stvari, mnogi smatraju Mars kao na mlađu Zemlju.

Sada, u bizarnom pogledu, Evropska svemirska agencija (ESA) otkrila je čudne “vrtloge” koji se nalaze na severnom polu Marsa.

Nove slike su snimljene na njihovom Mars Ekpressu i vidljivi su kao nikada ranije na severnoj polarnoj ledenoj kapi Crvene planete, i njenim neverovatno čudnim, tamnim spiralnim koritima kao nikada do sada.

Šta je u pitanju?

ESA smatra da su gigantska korita uzrokovana smrzavanjem i topljenjem ugljen-dioksida, i dobijaju svoje karakteristične oblike spiralnim vetrovima sličnim tornadima ili uraganima na našoj planeti.

Ovaj fascinantan pogled je nastao iz zapanjujuće 32 različite orbitalne „trake“ koje je letelica dobila u šestogodišnjem periodu između 2004. i 2010. godine.

Mozaik pokriva površinu od oko milion kvadratnih kilometara. Zanimljivo je da je ledena kapa Marsa trajno prisutna, ali tokom zimske sezone temperatura drastično pada, što omogućava da do 30% ugljendioksida u atmosferi planete padne na kapu.

Međutim, kada temperature rastu tokom toplijih mjseci, ugljen dioksid se pretvara u plin koji izlazi u atmosferu stvarajući slojeve vodenog leda.

Pored gore navedenog, jaki vetrovi igraju važnu ulogu u oblikovanju ledenog prekrivača tokom vremena. Vetar potiče od povišenog centra koji se kreće prema donjim rubovima, uvrnutih istom silom koja uzrokuje spirale uragana kao na Zemlji.

Jedna od najupečatljivijih karakteristika je rov dugačak 500 kilometara, dubok 2 kilometra, koji gotovo reže ledenu kapu na dva dela.

Nedavno je NASA objavila više od 600 slika na crvenoj planeti koja prikazuje lepotu Marsa; jaruga, dina, krateri, geološki sloj i druge osobine koje prikazuju koliko je Mars zaista lep.

Svaka karakteristika fotografisana na Marsu uči naučnike nešto novo o crvenoj planeti, koji je nekada bio prekriven okeanima, ledenim pokrivačima i atmosferi koja je jezivo slična onoj na Zemlji.

Mars je sada zamrznuta pustinja, međutim, nedavne studije su pokazale da je crvena planeta toplija i vlažnija. Na Marsu se nalazi i najveći poznati vulkan u Sunčevom sistemu koji meri neverovatnih 24 kilometra visine: Olimpus Mons.

Naučnici kažu da je pre nekoliko milijardi godina crvena planeta bila dom većih vulkana.

www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

BONUS VIDEO:

Photo source pixabay.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti