Misterije svemira 

Istraživači su upravo otkrili planetu bez zvezde koja luta mračnim svemirom

Prema izveštajima NASA-e, ove planete su najverovatnije “izbačene” iz solarnih sistema u prošlosti.

Istraživači procenjuju da u našoj galaksiji ima mnogo drugih plutajućih planeta. Ovi zagonetni vanzemaljski svetovi tiho lebde kroz ‘prazninu’ prostora i smatraju se misterioznim, usamljenim putnicima u svemiru.

Koristeći podatke NASA-inog istraživača VISE-a iz širokog polja, istraživači su bili u stanju da identifikuju slobodno plutajuće objekte planete-mase u okviru onoga što se smatra mladom porodicom zvezda, koju astronom navodi kao “TV Hidrae stellar association”.

Veruje se da je enigmatski novootkriveni objekat nazvan VISEA J114724.10-204021.3, ili samo VISEA 1147, negde od pet do deset puta veći od gasnog giganta našeg Sunčevog sistema, Jupitera.

Astronomi su uočili VISEA 1147 dok su gledali kroz slike kada je VISE snimio ‘celo’ nebo 2010. godine, a 2MASS oko 2000. godine.

Budući da astronomi veruju da je usamljeni nebeski objekat član TV Hidrae porodice vrlo mladih zvezda, oni sugerišu da i planeta mora biti izuzetno mlada, a verovatno je stara oko 10 miliona godina.

Međutim, prema planetarnim naučnicima, planeti je potrebno oko 10 miliona godina da se formira, pa čak i duže ukoliko bi se izbacila iz zvezdanog sistema, zbog čega astronomi veruju da je novootkriveni objekat, VISEA 1147, najverovatnije braon zvezda.

Formiranje smeđih patuljaka je izuzetno slično formaciji zvezda, ali njima nedostaje masa za spajanje atoma na njihovim jezgrima da zasijaju svetlošću zvezda.

“Uz kontinuirano praćenje, moguće je pratiti istoriju VISEA 1147 kako bi se potvrdilo da li je nastala u izolaciji,” rekao je Adam Schneider sa Univerziteta u Toledu u Ohaju.

Naučnici procenjuju da u našoj galaksiji postoje milijarde mogućih slobodno plutajućih svetova. Dok neki od njih mogu biti smeđi patuljci vrlo male mase, neki od njih bi u stvari mogle biti planete, izbačene iz drevnih solarnih sistema u dalekoj prošlosti.

“Mi smo na početku onoga što će postati vruće polje – pokušavajući da utvrdimo prirodu planete koja slobodno pluta”, rekao je koautor Davi Kirkpatrick iz NASA Infracrvenog centra za analizu.

Tačan broj slobodno plutajućih nebeskih objekata ostaje misterija uglavnom zato što je utvrđivanje da li su planete težak zadatak, jer su ti objekti izuzetno izolovani.

“Možemo bolje razumeti egzoplanete proučavanjem mladih i sjajnih smeđih patuljaka male mase”, kaže Adam Schneider sa Univerziteta u Toledu u Ohaju, vodeći autor nove studije koja je prihvaćena za objavljivanje u časopisu “The Astrophisical Journal”.


Preporuka:  Naša DNK sadrže tragove o kreatoru čoveka


“Uz kontinuirano praćenje moguće je pratiti istoriju VISEA 1147 kako bi se potvrdilo da li je ili nije formirana u izolaciji.”

Svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

Image by Okan Caliskan from Pixabay

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti