Misterije svemira 

Japan lansira satelit koji će ‘bombardovati’ Zemlju veštačkim meteorima!

Pripremite se za snimanje zvezda na zahtev.

17. januara 2019. godine japanska kompanija “Astro Live Experiences” (ALE) lansirala je satelit koji je specijalno napravljen za stvaranje meteorske kiše za rekreativne svrhe.

Očekuje se da će satelit od 65 kilograma koji orbitira oko Zemlje na visini od 400.000 metara nadmorske visine puštati veštačke meteorite.

ALE je rekao da je svrha projekta okupiti ljude širom sveta da zajedno svedoče neviđenom iskustvu. Koristeći prostor za našu pozornicu, stalno ćemo nastojati da oživimo nove nivoe zabave koristeći sopstvenu tehnologiju.

Odatle će satelit da oslobodi metalne pelete prečnika oko centimetra, dizajnirane da sagorevaju dok ulaze u Zemljinu atmosferu, oponašajući fenomen koji se javlja kada meteoriti iz svemira utiču na Zemlju.

Projektovani projektili, čiji je sastav čuvan u tajnosti, proizvešće šaren spektakl svetlećih pruga vidljivih u radijusu od 200 kilometara.

U stvari, oni će proći kroz atmosferu “sporije” od ostalih nebeskih tela i mogu se posmatrati “duže vreme”, objašnjava Hiroki Kajihara, jedan od autora projekta.

“U poređenju sa prirodnim, naši meteori su masivniji i sporije putuju kroz atmosferu, što im omogućava da ih posmatrate duže vreme”, rekao je Kajihara Viredu.

Ali nije sve lako.

Jedan od najvećih tehničkih izazova bio je da metalni fragmenti dostignu dovoljnu brzinu da izgore tokom njihovog ulaska.

Iz tog razloga, satelit će ispaliti projektile posebnim mehanizmom koji će im omogućiti da uđu u Zemljinu atmosferu.

Zvaničnici ALE-a procenjuju da će satelit biti spreman za rad u roku od godinu dana i nadati se da će proizvesti prvi meteoritni tuš iznad Hirošime kako bi obeležili 75. godišnjicu atomskog napada tokom Drugog svetskog rata.

Međutim, iako je ideja možda veoma privlačna za neke, stručnjaci su zabrinuti zbog potencijalnih opasnosti koje takav projekat predstavlja.

Na primer, ako satelit kompanije izbaci svoje projektile pod neznatno pogrešnim uglom, to može oštetiti mnoge različite satelite koji kruže oko naše planete.

Kako je objasnio Gizmodo, svaki satelit bi trebao biti sposoban za “nekoliko hiljada izdanja”, iako nije jasno koliko će čestica biti iskorišćeno za jednu emisiju.

Kada sateliti budu van upotrebe, raspadaće se prilikom ponovnog ulaska kako bi se smanjili svemirski ostaci.

“Nadam se da će naši meteori napravljeni pomoću čoveka otkriti nove odgovore u nauci”, izjavila je za Vired Lena Okajima, osnivačica ALE. “I da će okupiti i zabaviti ljude pod noćnim nebom.”

www.svettajni.com

Photo source pixabay.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti