Misterije svemira 

NASA je usmerila svoje teleskope na galaksiju Andromeda – a nikada nisu očekivali da će OVO pronaći

Naučnici koji koriste NASA-in Fermi teleskop pronašli su nešto što ih je očaralo dok su istraživali galaksiju Andromeda.

Fermijev teleskop je primetio misteriozni signal koji se emituje iz centra galaksije. Iako postoji nekoliko teorija o tome šta je izvor signala, stručnjaci još uvek nisu u stanju da reše misteriju.

Prema naučnicima, misteriozni signali mogu biti dokaz crne materije. Astronomi tvrde da je signal snimljen NASA-inim Fermijevim svemirskim teleskopom jezivo sličan gama-zracima koji su uočeni u prošlosti u centru Mlečnog puta.

Zanimljivo je da naučnici kažu da bi signal mogao doći iz brojnih izvora koje tek treba identifikovati. Jedna od opcija je tamna materija, kažu astronomi.

Veruje se da tamna materija akumulira u najdubljim regionima galaksija. Prema izveštajima NASA-e, gama-zraci koji su uočeni u podacima dobijenim od Fermi-ja imaju NEPRAĆENU distribuciju.

Štaviše, umesto da se šire preko galaksije, oni su iz nekog razloga koncentrisani u centru. Naučnici veruju da su promatrani zraci neke od najsnažnijih oblika energije svetlosti i nastaju kada se kosmički zraci međusobno uklapaju sa okolnim međuzvezdanim oblacima plina i svetlom koje emituju zvezde.

Međutim, istraživači nisu sigurni šta proizvodi ove zrake. Jedna mogućnost je tamna materija, neuhvatljiva supstanca koja je odgovorna za 27% univerzuma.

“Očekujemo da se tamna materija akumulira u najdubljim oblastima Mlečnog puta i drugih galaksija, zbog čega je pronalaženje tako kompaktnog signala veoma uzbudljivo”, rekao je vodeći naučnik Pierrick Martin, astrofizičar u Nacionalnom centru za naučna istraživanja Instituta za astrofiziku i planetologiju u Toulouseu, Francuska.

“M31 će biti ključ za razumevanje Andromede i za Mlečni put.”

Međutim, druga mogućnost su pulsari koji se nalaze u centru galaksije Andromeda. Pulsari su masivne, rotirajuće neutronske zvezde za koje se veruje da imaju dva puta veću težinu od našeg Sunca.

Interesantno je da su i oni verovali da su neki od najgušćih objekata ikada identifikovanih u svemiru. Neki od njih emituju većinu energije u gama zracima.

Naučnici kažu da je zbog udaljenosti od M31 (Andromeda), koja se nalazi na zapanjujućih 2,5 miliona svetlosnih godina od nas, izuzetno teško uočiti pojedinačne pulsare.

Istraživači se nadaju da će im podaci dobijeni sa posmatranja Mlečnog puta i Andromede pomoći da dođu do dna misterije.

“Naša galaksija je toliko slična Andromedi, ona nam zaista pomaže da je možemo proučavati, jer možemo naučiti više o našoj galaksiji i njenoj formaciji”, rekla je koautorka Regina Caputo, istraživačica u NASA-inom Centru za svemirske letove NASA-e Greenbelt, Mariland.

“To je kao da živite u svetu gde nema ogledala, ali imate blizanca, i možete videti sve fizičko oko blizanca.”

Naučnici kažu da iako je potrebno više opservacija da bi se odredio izvor gama zraka, novo otkriće pruža uzbudljivu početnu tačku da saznate više o galaksijama, a možda i o još uvek neuhvatljivoj prirodi tamne materije.

“Još uvek imamo mnogo toga da naučimo o nebu gama zraka”, rekao je Caputo.


Preporuka:  Neverovatna misterija – Odakle čoveku inteligencija?


“Što više informacija imamo, više informacija možemo staviti u modele naše galaksije.”

Svettajni.com (Ukoliko preuzimate naš tekst u celosti ili delimično, obavezno navedite izvor)

ZANIMLJIVOST:

Image by skeeze from Pixabay

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti