Misterije svemira 

Naučnici planiraju da kolonizuju Mesec nezavisnim robotima

Stručnjaci kažu da bi u narednim decenijama čovečanstvo moglo uspostaviti autonomnu koloniju robota na Mesecu, kao prvi korak mnogo većeg plana koji će dovesti do kolonizacije našeg Sunčevog sistema i šire.

Stručnjaci u NASA-inom svemirskom centru opisali su kako bi solarni sistem mogao biti osvojen stvaranjem kolonija autonomnih(nezavisnih) robota, a spekuliše se da su planovi za ovaj poduhvat već spremni.

Između ostalog, studija navodi uslove neophodne za kolonizaciju Meseca kao prvog koraka za kolonizaciju Sunčevog sistema.

Prema rezultatima, potrebno je poslati barem 12 tona tereta na naš prirodni satelit da bi se sa uspehom stvorila autonomna kolonija robota.

Baš kao što se rover Curiositi na Marsu kontroliše sa Zemlje, populacija robota bi takođe bila prvobitno kontrolisana sa Zemlje, tvrde autori studije.

Kolonija bi tada postepeno postala autonomna uz pomoć lunarnih materijala i asteroida, što bi robotima omogućilo gotovo neograničene količine mineralnih resursa i energije.

Stručnjaci predviđaju da će za nekoliko decenija i bez dodatnih investicija, obim industrijske proizvodnje na Mesecu biti milion puta veći od onog koji danas proizvode Sjedinjene Države.

Zanimljivo je da je sredinom 2016. NASA-e izjavila kako ima u planu da napravi asteroide koji bi “leteli sami“ do mogućih svemirskih stanica.

Treba napomenuti da je, pored planova NASA-e za Mesec, ruska vlada takođe pravi planove “osvajanja” Meseca.

Ruska lunarna kolonija počela je da se oblikuje kao Roscosmos, a svemirska agencija objavila je zvanične planove da trajno postavi dvanaest kosmonauta na Mesec.

Prema Roscosmosu, lunarna ispostava će se prvenstveno koristiti za istraživanje i vađenje dragocenih minerala.

Međutim, postoje mnogi koji veruju da njihovi planovi nisu samo naučni i da ruska lunarna ispostava može imati i vojnu svrhu.

U prethodnim izjavama, ruska svemirska agencija je izjavila da se nada da će do 2024. godine uspešno lansirati sondu za lunarnu probu kako bi otkrila moguće lokacije za lunarnu ispostavu pre nego što bi iskrcala kosmonaute na Mesec do 2030. godine.

Čini se da je barem nezvanično počela kolonizacija Meseca, a da li će tu čast prvo imati roboti ili ljudi, ostaje da vidimo.

www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

BONUS VIDEO:

Photo by Romain Kamin from Pexels

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti