Misterije svemira 

NOVA STUDIJA: Tuneli u centru crnih rupa vode u nepoznate delove univerzuma

Prema radikalnoj teoriji, svemirski brod bi mogao da preživi putovanje kroz crvotočinu koja izlazi na drugu stranu – a koja može biti potpuno drugačiji univerzum – tehnički netaknut.

Međutim, najveći problem je u tome što se ovi kosmički prolazi smatraju inherentno nestabilnima.

Prema rečima naučnika, kada čestica uđe u crvotočinu, ona stvara opasne fluktuacije koje uzrokuju kolaps strukture.

Međutim, nova teorija koju je predložila grupa fizičara sugeriše da bi osoba ili svemirski brod mogli proći kroz crvotočinu u centru crnih rupa, barem teoretski.

To bi moglo pomoći putniku da pristupi drugom univerzumu s druge strane. Prema istraživačima, crvotočine su teoretski tuneli koji deluju kao prečice u prostoru-vremenu.

Ako crvotočine zaista postoje, one bi mogle da nam pomognu da dođemo do udaljenih uglova univerzuma u ​​relativno malom vremenu.

Pretpostavljajući da se crvotočine mogu naći u središtu crne rupe, istraživači sa Univerziteta u Lisabonu u Portugalu predložili su model kako bi objekti poput stolice, istraživača i svemirskog broda mogli preživeti putovanje… tehnički netaknuti.

“Ono što smo uradili bilo je da preispitamo fundamentalno pitanje o odnosu između gravitacije i osnovne strukture prostora-vremena”, rekao je jedan od timova, Diego Rubiera-Garcia sa Univerziteta u Lisabonu u Portugalu.

“U praktičnom smislu, odbacili smo jednu pretpostavku koja se drži u opštoj relativnosti, ali ne postoji razlog da se ona zadrži u proširenjima ove teorije”, dodao je profesor Rubiera-Garsija.

Tim istraživača analizirao je svaki predmet pojedinačno kao fizičko telo koje putuje prema crnoj rupi, modelirajući agregaciju tačaka povezanih fizičkom interakcijom koja ih drži zajedno dok putuju uz “geodetsku liniju”.

“Svaka čestica posmatrača sledi geodetsku liniju određenu gravitacionim poljem”, kaže Rubiera-Garcia.

“Svaka geodezijska sila oseća nešto drugačiju gravitacionu silu, ali interakcije između sastojaka tela bi ipak mogle da održe telo.”

Prema teoriji opšte relativnosti koju je predložio Albert Ajnštajn 1915. godine, “telo” koje se približava crnoj rupi biće slomljeno duž jednog pravca i rastegnuto duž drugog.

Pošto se smatra da je radijus crvotočine konačan, istraživači su pokazali da će telo biti slomljeno koliko i veličina crvotočine.

U svojoj studiji objavljenoj u časopisu “Journal Classical” i “Quantum Gravity”, naučnici su objavili svoju teoriju pokazujući kako vreme provedeno u svetlosnom zraku u kružnom putovanju između dva dela tela UVEK  konačno.

Istraživači objašnjavaju da su konačne sile, bez obzira na to koliko su jake, sposobne da kompenzuju uticaj gravitacionog polja blizu i unutar crvotočine na fizičko telo koje putuje kroz njega.

“Tako će različiti delovi tela i dalje uspostavljati fizičke ili hemijske interakcije i, prema tome, uzrok i posledica se još uvek primenjuju preko grla crvotočine”, objašnjavaju oni.

Prema Rubiera-Garcii, fizički objekat može preživeti putovanje kroz crvotočinu koja izlazi na drugu stranu – a koja može biti potpuno drugačiji svemir – tehnički netaknut.

Međutim, telo bi bilo zgnječeno do veličine konačne crvotočine. Barem bi to uspelo… zar ne?

“Za fizičara-teoretičara, patnja posmatrača je prihvatljiva (može se čak smatrati da je to deo eksperimentalnog posla), ali njihovo totalno uništenje nije”, napisao je Rubiera-Garcia i njegov tim.


Preporuka:  Eksperiment Skol – Dokaz života posle smrti


Međutim, sve ovo ostaje teorija dok ne uspemo da vidimo crnu rupu.

Svettajni.com

Image by deselect from Pixabay

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti