Misterije svemira 

NOVA TEORIJA: Vanzemaljci su sahranjeni ispod ledenog okeana na svojim planetama

Uz svu našu fantastičnu tehnologiju i našu sposobnost da uočimo udaljene objekte u univerzumu udaljene hiljade svetlosnih godina, zašto nismo ostvarili zvaničan vanzemaljski kontakt?

Okrivite ledeni okean!

Planetarni naučnik Alan Stern iz Jugozapadnog istraživačkog instituta smatra da naš kontakt sa vanzemaljskim civilizacijama može biti ometen činjenicom da bi oni mogli biti zakopani pod ledom.

Većina vanzemaljskih organizama se verovatno nalazi duboko u svojim planetama, u okeanima koji su potpuno pokriveni debelim slojevima leda.

Stručnjaci se slažu da se ova hipoteza može objasniti nedostatkom signala od drugih tehnološki naprednih civilizacija, enigme poznate kao Fermijev paradoks.

Dokazi o postojanju ledenih okeana se mogu videti na nekoliko meseci Jupitera, Saturna i Neptuna, pa čak i u udaljenom Plutonu.

Svi ovi svetovi imaju led kao glavnu komponentu njihove kore koja formira visoke planine i napukle kanjone na njihovim površinama, ali se topi u tečnoj vodi na nižim dubinama.

Hidrotermalni otvori u dnu okeana mogli bi da pumpaju hranljive materije u svoje okruženje, slično ekosistemima na dnu Zemljinih okeana. Ove kolevke života, zaštićene od svemira debelim slojem leda, mogu biti čak i produktivnije od našeg izloženog okruženja.

I ako živi organizmi u ledenim okeanskim svetovima evoluiraju u inteligentna stvorenja, oni verovatno ne bi imali noćno nebo kao i mi ljudi.

Možda bi ekvivalent “svemirskog programa” jednostavno bio ograničen na prelazak preko smrznute površine planete, ukazuje Stern.

Naučnici smatraju da voda reaguje sa stenama na dnu okeana Saturnovog ledenog meseca Enkelad, proizvodeći plin.

Njegov predlog nije zasnovan na novim dokazima, ali po prvi put povezuje ledene okeanske svetove s nedostatkom vanzemaljskih signala. Prema Sternu:

“Zahvaljujući dubini okeana i toplotnoj izolaciji koja se nalazi na vrhu ovih okeana, ove sredine su zaštićene od brojnih spoljnih rizika za život, kao što su udari, zračenje, površinske klime, otrovna atmosfera i obližnji štetni astrofizički događaji kao što su nove i supernove, opasnosti zvezdanih baklji itd. Oni su prirodno odsečeni od komunikacije svojom unutrašnjom prirodom ispod debelog krova leda ili stene i leda, stoga se ne mogu lako otkriti.”

Ideja je intrigantna, kaže psiholog Douglas Vakoch, ali smatra da nema potrebe da se poziva na Fermijev paradoks.

Biohemijske indikacije života jednostavno je teško otkriti na daljinu, kaže on, i vrlo je verovatno da su potrebni novi teleskopi i tehnike kako bi se pronašli naši kosmički susedi.

Ako nas ne nađu prvo, kaže Stern, to može biti zato što oni odlučuju da se komunikacija na daljinu ne isplati, posebno ako misle da su svi ostali zarobljeni u svojim ledenim mehurima.


Preporuka:  Stvari koje ne bi trebalo da postoje na Zemlji – 6. DEO


Zanimljiva teorija, šta Vi mislite?

www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

BONUS VIDEO:

Photo source pixabay.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti