Misterije svemira 

OTKRIĆE: Crvotočine prema drugim galaksijama mogu postojati u Mlečnom putu

Smatra se da crvotočine dugo postoje samo u popularnim filmovima i video igrama, ali naučna fantastika i stvarnost su podeljene tankom linijom.

Fizičari tvrde da bi mogla postojati crvotočina u našoj Galaksiji – Mlečnom putu – koja bi mogla dovesti do drugih delova univerzuma.

Eksperti sada veruju da ovi teoretski portali u stvari mogu biti STVARNI i jedna takva crvotočina može postojati u Mlečnom putu.

Crvotočina je rešenje Ajnštajnovih polja koje imaju ne-trivijalnu strukturu koja povezuje odvojene tačke u prostor-vremenu, slično kao tunel s dva kraja, svaki u odvojenim tačkama u prostor-vremenu.

Takve veze su u skladu sa opštom teorijom relativiteta, ali njihovo postojanje ostaje hipotetičko.

I dok crvotočina još uvek nije uočena blizu nas, stručnjaci iz Međunarodne škole za napredne studije u Trstu, Italija, veruju da crvotočine nisu samo naučna fantastika i da mogu biti stvarne, a mogle bi se skrivati unutar tamne materije unutar Mlečnog puta.

Govoreći o crvotočinama i njihovom postojanju, profesor Paulo Salucci je rekao:

„Ako kombinujemo mapu tamne materije u Mlečnom putu sa najnovijim modelom Velikog praska da objasnimo univerzum, i pretpostavljamo postojanje prostorno-vremenskih tunela, ono što dobijamo je da bi naša galaksija zaista mogla da sadrži jedan od ovih tunela, i da bi tunel mogao biti čak i veličina same galaksije.”

„Ali ima još. Mogli bismo čak i putovati kroz ovaj tunel, jer bi, na osnovu naših proračuna, mogao biti plovan. Baš kao i onaj koji smo videli u filmu “Interstellar”.”

Istraživači su napisali u svojoj studiji: “Naš rezultat je veoma važan jer potvrđuje moguće postojanje crvotočina u većini spiralnih galaksija.”

„Tamna materija može da obezbedi gorivo za izgradnju i održavanje crvotočine. Dakle, crvotočine se mogu naći u prirodi i naša studija može ohrabriti naučnike da traže dokaze o opservacijama za crvotočine u galaktičkoj regiji.”

U prošlosti, naučnici su istraživali da ako crvotočine postoje u svemiru, one mogu biti relativno male.

Ali, tim astrofizičara veruje da bi ako bi crvotočina mogla postojati u Mlečnom putu ona mora biti “dovoljno velika da stane svemirski brod”, dopuštajući mu da putuje kroz univerzum, najverojatnije završavajući u drugoj udaljenoj galaksiji.

Prof Salucci je nastavio:

„Očigledno ne tvrdimo da je naša galaksija definitivno crvotočina, već jednostavno da, prema teorijskim modelima, ova hipoteza je moguća.”

Istraživački rad je objavljen u časopisu “Annals of Phisics” – mesečnom recenziranom naučnom časopisu koji pokriva sve aspekte fizike.


Preporuka:  13 Najvećih zabluda u koje verujemo


Svettajni.com (Ukoliko preuzimate naš tekst u celosti ili delimično, obavezno navedite izvor)

ZANIMLJIVOST:

BONUS VIDEO:

Image by deselect from Pixabay

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti