Misterije svemira 

Oumuamua: REŠENA misterija objekta koji je došao iz Plejade

Jedan od najznačajnijih događaja u prošloj i u ovoj godini bio je dolazak prvog međuzvezdanog objekta, za koji se prvo mislilo da je kometa, asteroid, a zatim vanzemaljski brod.

Otkriven od strane havajskog astronoma, brzo je nazvan Oumuamua, što znači “glasnik iz daljine koji prvi stiže”, odražavajući poreklo misterioznog objekta.

Međutim, tačno poreklo misterioznog kamena ostalo je misterija, bar do sada. Astronomi veruju da su konačno pronašli poreklo međuzvezdanog objekta.

Prema rečima stručnjaka, asteroid u obliku cigare potiče iz obližnje grupe „Plejade koja se kreće“ mladih zvezda, jedne od najbližih Zemlji i najbolje je percipirana golim okom.

Astronomi veruju kako je Oumuamua najverovatnije izbačen iz svog kućnog zvezdanog sastava i poslat u međuzvezdani prostor.

Astronomi već znaju da je misteriozni objekat sastavljen od leda sa površinom bogatom ugljenikom i ima izuzetno neobičnu orbitu, i putuje oko 26 km/s, a uskoro će napustiti naš solarni sistem.

Oumuamua je skenirana pomoću teleskopa od strane astronoma iz istraživačkog programa ‘Breakthrough Listen’ za bilo kakve znakove vanzemaljskih signala, međutim, do sada su identifikovani inteligentni signali, iako su planirane daljnje opservacije.

Sada, nedavna studija daje uvid u to odakle je am Oumuamua možda nastao. Na osnovu putanje Oumuamua, ovaj naučnik je simulirao kako je Oumuamua putovao kroz galaksiju i upoređivao ga sa kretanjima obližnjih zvezda.

Zaključak je da je objekat prošao 109 zvezda na udaljenosti od 16 svetlosnih godina.

Pet od ovih zvezda je odgovaralo Plejadama ili Lokalnoj Asocijaciji (grupi mladih zvezda koje su se verovatno formirale zajedno), veoma sporom brzinom u odnosu na njihovo kretanje.

Studija navodi kako je verovatno da je, kada je Oumuamua prvi put izbačen u ‘slobodan’ prostor, putovao dovoljno brzo da se odvoji od gravitacije svoje zvezde, a ne mnogo bržom brzinom koja bi zahtevala još više energije.

To znači da prema novom istraživanju očekujemo da će se objekat kretati relativno sporo na početku svog međuzvezdanog putovanja, tako da spori susreti sa ovih pet zvezda ukazuju na to da je izbačen iz jedne od grupa.

Obično se zvezde kreću sa prosečnom brzinom i postepeno menjaju brzinu kada se susreću sa velikim kosmičkim objektima, kao što su masivne zvezde i molekularni oblaci, i stoga su pod uticajem njihove gravitacije.

“Za razliku od većine obližnjih zvezda, Oumuamua se kreće veoma sporo u poređenju sa prosečnim kretanjem ostatka galaksije. To sugeriše da je samo putovao u međuzvezdanom prostoru relativno kratko vreme i da nije imao priliku da pronađe mnoge masivne objekte koji ga ubrzavaju “, ističe se u studiji.

Što se tiče asteroida koji je izbačen sa putanje, ova studija razmatra kao prihvatljiv scenario da je Oumuamua izbačen iz binarnog zvezdanog sistema koji se sastoji od dve zvezde koje orbitiraju usko zajedno.

“Objekti koji kruže oko jedne od zvezda u binarnom sistemu biće pod snažnim uticajem gravitacije drugog i tako će se lakše izbaciti iz sistema nego ako je imao samo jednu zvezdu.”

Štaviše, Feng ukazuje kako je ‘Oumuamua verovatno samo vrh ledenog brega. I da postoji više od 46 sličnih međuzvezdanih objekata koji svake godine prelaze Sunčev sistem.


Preporuka:  Drevne ruševine na Marsu


www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

Photo by pixabay.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti