Misterije svemira 

Signali iz svemira mogu biti rezultat masovnog svemirskog vanzemaljskog broda

Nova studija je otkrila da brzi radijski rafali – neki od najtajanstvenijih signala koje su astronomi presreli – u stvari mogu biti rezultat vanzemaljskih sondi, veličine Zemlje.

Nova studija tvrdi da zagonetni signali koji dolaze iz udaljenih galaksija u svemiru mogu biti DOKAZI naprednih svemirskih sondi udaljene milijardama svetlosnih godina od Zemlje, a koje su izgradile napredne vanzemaljske civilizacije.

“Brzi radio-rafali su izuzetno svetli s obzirom na njihovo kratko trajanje i nastanak na velikim udaljenostima, a mi nismo identifikovali mogući prirodni izvor s bilo kakvim poverenjem”, rekao je teoretičar Avi Loeb sa Harvard-Smithsonian centra za astrofiziku.

Veštačko poreklo vredi razmotriti i proveriti.

U novoj studiji, stručnjaci su utvrdili da “curenje” iz predajnika može rezultirati krajnje kratkim bljeskovima koje su naučnici na Zemlji pokupili, dok se vanzemaljske sonde, njihova planeta domaćina, njihovo Sunce i galaksija kreću u odnosu na našu planetu.

Teško je to dokazati, ali postoji mogućnost iako se ova nova studija zasniva na spekulacijama.

Stručnjaci iz Centra za astrofiziku sa Harvarda i Smitsoniana kažu da je ovo objašnjenje u domenu mogućnosti i da se zasniva isključivo na zakonima fizike.

Iako je takva tehnologija daleko iznad onoga što čovečanstvo može da gradi, napredne vanzemaljske civilizacije na drugim mestima u svemiru su možda već razvile takvu naprednu tehnologiju.

Zagonetni brzi radio-rafali, zvani FRB, presreteni su 2007. godine i veruje se da potiču iz udaljenih galaksija u svemiru.

Naučnici još uvek nisu precizno odredili poreklo, zbog čega je izuzetno teško odrediti šta ih uzrokuje, ali jedna od njih su vanzemaljci.

Nova studija objavljena u časopisu “Astrophisical Journal Letters” ispituje izvodljivost izgradnje radio-predajnika koji je dovoljno snažan da se može posmatrati sa Zemlje.

U stvari, naučnici su zaključili da odašiljači na solarnu energiju, bazirani na sunčevom svetlu, mogu stvoriti dovoljno energije da bi ih drugi mogli primetiti.

Osim toga, stručnjaci ukazuju da sistem hlađenja na bazi vode može omogućiti da tako masivan uređaj izdrži ekstremne temperature.

Ali zašto uopšte graditi takav instrument, pitaju su se stručnjaci?

Oni tvrde da je najuvjerljivija upotreba takve snage pokretanje međuzvezdanih svetlosnih putovanja. Količina uključene energije bila bi dovoljna da se potroši milion tona.

“To je dovoljno veliko da prevozi žive putnike preko međuzvezdanih ili čak međugalaktičkih udaljenosti”, dodao je Lingam u članku objavljenom na sajtu Harvard-Smithsonian Centra za astrofiziku.

Naučnici su objasnili da će se „vanzemaljska sonda“ oslanjati na stabilan zrak za odašiljač. Naučnici sa Zemlje smatraju to samo kao krajnje kratak “bljesak”, upravo ono što vidimo kada presretnemo FRB.

To bi prouzrokovalo da se zraci prelivaju nebom, samo na trenutak prelazeći preko Zemlje.

Na pitanje da li zaista veruje da brze radio eksplozija zapravo prouzrokuju vanzemaljaci, on je odgovorio:

“Nauka nije stvar verovanja, to je stvar dokaza. Odlučivanje o tome šta je verovatno ispred vremena ograničava mogućnosti. Vredi staviti ideje u opticaj kako bi krajnji podaci dali zadnju reč. “

Svettajni.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti