Misterije svemira 

Sonda Oziris-Rex ulazi u orbitu asteroida 31. Decembra

Posle putovanja preko 1,25 milijardi milja u 27 meseci, NASA-ova OSIRIS-REx sonda je napokon došla do svoje destinacije.

3. decembra 2018. godine, sonda je stigla u dijamantski oblik asteroida Bennu u NASA-ovoj misiji sletanja na asteroid.

Razlog za ovu misiju od 800 miliona dolara je da prikupi uzorke sa asteroida i vrati ih na Zemlju 2023. godine, ali sonda još nije spremna da uzme uzorke.

Trenutno leti pored asteroida i nastaviće to da radi u naredne četiri nedelje. Sonda će leteti oko asteroida dužine 1,650 metara, a čak će mu se približiti na 7,4 kilometara od svoje površine.

Razlog za ove bliske prelaze je da odredi masu asteroida i njegov tačan oblik pre nego što uđe u orbitu 31. decembra.

Heather Enos sa Univerziteta u Arizoni i zamenik glavnog istraživača OSIRIS-a, rekla je za Space.com:

“Manevrisanje oko malog tela koje u osnovi nema gravitaciju je veoma težak poduhvat.”

Nastavila je tako što je rekla:

“Dakle, moramo dobiti malo više informacija kako bi isplanirali naredni korak “

Kada sonda uđe u orbitu asteroida 31. decembra, ona će se pomeriti samo 4 inča u sekundi i približiće se na samo jednu milju od površine, što će biti rekord za najbližu blizinu koju će svemirska letelica kružiti oko malog tela.

Sonda će potom pretražiti oko asteroida najbolje područje za uzimanje uzoraka, a kada se područje izabere do jula 2020. godine, onda će početi da sakuplja uzorak.

Ceo proces sakupljanja uzorka neće trajati duže od pet sekundi. Sonda će napustiti asteroid u martu 2021. i vratiti se na Zemlju.

Zatim, u septembru 2023. godine, asteroidni uzorak u sondi će biti dostupan za istraživanje.

Kada se uzorak prikupi, istraživači će ga proučiti sa visokotehnološkom opremom kako bi bolje razumeli rane dane Sunčevog sistema i potencijalnu ulogu koju asteroidi bogati ugljenikom mogu igrati u evoluciji života na Zemlji.

Proučavanjem Bennuove putanje kroz prostor bi moglo pomoći naučnicima da bolje razumeju ne gravitacijske sile koje određuju njihove puteve, a sve u svrhu predviđanja prognoze asteroida.

www.svettajni.com

Photo source: pixabay.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti