Misterije svemira 

Svemir se smanjio, a još uvek se širi u isto vreme – ali kako?

Nedavno su naučnici shvatili da se svemir smanjio, iako se čini da se on istovremeno širi. Da biste razumeli ovo, morate da razumete istoriju kalkulacija koje su naučnici napravili pre skoro 100 godina.

Naučnici su konačno shvatili da se vidljivi svemir širi tako da su pre gotovo stotinu godina, i pre otprilike 20 godina, naučnici shvatili da se vidljivi svemir svakodnevno širi brže.

Međutim, način na koji su vršili svoje proračune izgleda gotovo nazadan jer su njihovi zaključci rezultirali hipotezom da se čitav sam univerzum (koji uključuje vidljivi i nevidljivi univerzum) smanjuje.

U stvari, Forbes kaže da potpuno nestaje, a ljudi ne mogu ništa da urade da to srede. Jednog dana neće biti nade da ćemo ikada stići do druge galaksije jer je tako daleko od nas, uprkos skupljanju.

Čini se čudno?

Naš trenutni pristup tehnologiji i informacijama je mnogo napredniji. Korišćenjem naprednijih informacija da bi se ažurirali proračuni naučnika, došlo je do promene činjenica, što se često dešava u naučnom svetu.

Činjenica koja se promenila i dokazala se nezavisno? Univerzum se smanjio i zapravo je malo manji nego što smo mislili. Čitavih 320 miliona godina manji da budemo tačni, u svim pravcima.

Uprkos ovoj promeni, on se i dalje brzo širi i izgleda da se i dalje smanjuje; naravno, a ne zbog kalkulacija. Umesto toga, to je zbog načina na koji opažamo svetlost koja putuje prema nama iz svega što postoji u univerzumu.

Skuvavši ga na laičke termine, način na koji to radimo je izračunavanje onoga što se naziva “crveni pomak” vidljive svetlosti. Crveni pomak je svetlo koje detektujemo od objekata koji toliko dugo putuju do nas da je bukvalno postao crveniji nego što je bio kada je napustio dom.

U suštini, crveno prebačeno svetlo reaguje u zavisnosti od toga koliko dugo putuje kroz univerzum. Evo objašnjenja kako funkcioniše crveni pomak: Do danas smo bili u stanju da “vidimo” 13,8 milijardi godina, što znači da smo se vratili u prošlost 13,8 milijardi godina.

Pre nove metode koju su naučnici koristili za izračunavanje prostora i vremena postali su norma, 13,8 milijardi godina moglo je izgledati kao najbolji način da se odredi koliko je univerzum bio, ili ionako najlogičniji.

Prema Business Insider-u: “Vi biste rekli da je od velikog praska do otprilike 13,8 milijardi godina došlo do radijusa od 13,8 milijardi svetlosnih godina koji označava ivicu onoga što obični smrtnici mogu da vide.”

Međutim, to nije slučaj.

Naučnici su stalno dokazivali da je i pre tih 13,8 milijardi godina postojala istorija univerzuma. U stvari, otprilike 378.000 godina nakon što znamo da se desio Veliki prasak, postojao je oblak zaslepljujuće svetlosti.

Naučnici tu tačku vremena nazivaju “rekombinacijom”. Ovo je tačka u istoriji univerzuma u ​​kojoj su se gasovi emitovani iz Velikog praska dovoljno ohladili da naprave stvarnu materiju i energiju.

Prvih 378.000 godina nazivaju se “naknadnom svetlošću” Velikog praska. Međutim, podaci koje su Paul Halpern i Nick Tomasello(fizičari sa Univerziteta nauka,) koristili za početne izračune, bili su iz satelita VMAP.

U jednom trenutku, to je bio zlatni standard svemirskog mapiranja, ali zato što tehnologija napreduje tako brzo, sada, 15 godina kasnije, ti podaci su zastareli. Nove kalkulacije su mnogo preciznije i ono što je rezultiralo njihovim viđenjem da se svemir smanjio.

Ti podaci dolaze sa Planckovog satelita u Evropskoj svemirskoj agenciji, i dva fizičara su uspela da izračunaju da je vidljiva svemirska ivica za 0,7% manja nego što smo mislili. Ovo se prevodi u radijusu od 45,34 svetlosnih godina. Tako su došli do računice “od 320.000 miliona godina”, o čemu je Tomasello rekao:

“Razlika od 320 miliona svetlosnih godina može biti kikiriki na kosmičkoj skali, ali to čini naš poznati [vidljivi] univerzum malo prijatnijim.”

Već ne možemo dostići 97% galaksija u svemiru. Koliko će još njih skliznuti u naše potencijalno shvatanje dok univerzum nastavlja da ubrzava brzinu kojom se širi dok se vidljivi univerzum nastavlja smanjivati?

To je pitanje koje će čovečanstvo uskoro dobiti odgovor ako se ikada nadamo da ćemo putovati do zvezda izvan našeg Sunčevog sistema.


Preporuka:  Ovo očekuje svet do 2030. godine


Svettajni.com (Ukoliko preuzimate naš tekst u celosti ili delimično, obavezno navedite izvor)

ZANIMLJIVOST:

BONUS VIDEO:

Image by Michele Caballero Siamitras Kassube from Pixabay

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti