Misterije svemira 

Tajanstveni „vanzemaljski signali“ se aktiviraju svake sekunde u Univerzumu

Prema studiji naučnika iz Centra za astrofiziku Harvard-Smithsonian (CfA), radio praskovi bi mogli biti “signali napredne vanzemaljske civilizacije” koji se isporučuju svake sekunde u našem univerzumu.

Astronomi su pronašli samo nekoliko desetina FRB-a (Fast Radio Bursts) i još uvek nisu razumeli što uzrokuje ove brze i snažne radio emisije.

Neki kažu da su vanzemaljci, dok drugi kažu da je kombinacija različitih kosmičkih fenomena koja tek treba da se identifikuju, ali istina je da mi iskreno ne znamo šta ih uzrokuje.

Sada, po prvi put ikada, dva astronoma iz Centra za astrofiziku Harvard-Smithsonian (CfA) procenili su kako bi FRB trebalo da se odvija u posmatračkom univerzumu.

Njihov rad prikazuje da se barem jedan FRB proizvodi negde u kosmosu svake sekunde.

“Ako ste u pravu u vezi tako visokim procentom FRB-a koji se dešavaju u bilo kom trenutku, možete zamisliti da je nebo ispunjeno bljeskovima poput paparaca koji fotografišu slavnu osobu. Umesto svetlosti koju možemo posmatrati vlastitim očima, ovi zagonetni bljeskovi dolaze u radio valovima”, rekla je Anastasia Fialkov iz CfA, koja je vodila studiju.

Da bi došli do ovog zaključka – što mnogi smatraju da je iznenađenje – Fialkov i koautor Avi Loeb pretpostavili su da je FRB 121102, brza radio-eksplozija locirana u galaksiji oko 3 milijarde svetlosnih godina od Zemlje, “predstavnik” svih FRB-a u kosmosu.

Zbog činjenice da je ovaj FRB proizveo brojne pucnjeve otkako je otkriven još 2012. godine, astronomi su bili u mogućnosti da proučavaju mnogo više detalja nego bilo koji drugi FRB.

Koristeći te informacije, izračunali su koliko će FRB-a postojati u celom poznatom svemiru.

“U vremenu koje je potrebno da popijete šoljicu kafe, stotine FRB-a možda su otišle negde u svemiru”, kaže Avi Loeb. “Ako možemo da analiziramo čak i deo signala, trebali bismo biti u stanju da otkrijemo njihovo poreklo.”

Stručnjaci još uvek nisu u stanju da odrede tačno poreklo FRB-a, ali većina stručnjaka se slaže sa idejom da FRB-i potiču iz galaksija udaljenih milijardama svetlosnih godina.

Jedna od vodećih naučnih teorija jeste da su FRB sporedni produkti mladih, brzo rotirajućih neutronskih zvezda sa izuzetno jakim magnetnim poljima.

Naučnici ističu da nam FRB mogu pomoći da istražimo strukturu i evoluciju našeg Univerzuma, bez obzira da li je njihovo poreklo u potpunosti shvaćeno.

Velika populacija FRB-a mogla bi delovati kao sonda materijala preko ogromnih udaljenosti. Intervencijski materijal je u stanju da zamuti signal iz kosmičke mikrotalasne pozadine (CMB) – koja je ostatak zračenja iz Velikog praska.

Pažljiva analiza ovog intervencionog materijala mogla bi da obezbedi bolje razumevanje osnovnih kosmičkih sastojaka, kao što su relativističke količine obične materije, tamne materije i tamne energije, koje utiču na brzinu širenja univerzuma, i ako se, naravno, širi uopšte.


Preporuka: 400 nepoznatih struktura otkriveno u Indoneziji


Istraživačka studija koju su napisali Fialkov i Loeb, objašnjavajući ove rezultate objavljene u izdanju časopisa “The Astrophisical Journal Letters” 10. septembra 2017. dostupno je na internetu.

www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

BONUS VIDEO:

Photo source: pixabay.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti