Misterije svemira 

Tajna Solarnog sistema se krije ISPOD leda Antarktika

Prema istraživačima, tajne našeg Sunčevog sistema se nalaze na ledenom kontinentu Antarktik.

Istraživači su otkrili izuzetno dobro očuvane asteroide koji se kriju ispod 10 centimetara leda. Naučnici veruju da bi se zbog povišene temperature svemirskih stena mogle otopiti i potonuti.

Stotine meteorita bogatih gvožđem kriju konačan odgovor na tajnu našeg Sunčevog Sistema, a nalazi se ispod površine ledenog Antarktika.

Naučnici tvrde da se zagonetne svemirske stene nalaze između 10 i 15 centimetara ispod površine, tvrdeći da su meteoriti bogati gvožđem.

Studija objavljena od strane istraživača sa Univerziteta Mančester u Nature Communications navodi da se velika većina svemirskih stena nalazi između 10 i 50 centimetara ispod površine, što bi omogućilo istraživačima da dođu do njih bez mnogo muka.

Meteoriti padaju po čitavoj planeti, ali većina njih se nalazi na Antarktiku zbog kontrasta boja, između bele boje leda i crne boje meteorita što ih čini mnogo lakšim za uočavanje.

Dr Geoff Evatt i njegov tim sugeriše da meteoriti nedostaju zbog sunčevih zraka koji prodiru u bistri led i zagrevaju svemirske stene bogate gvožđem više od onih koji nisu izrađene od metala.

Doktor Evatt kaže da takvo zagrevanje topi led koji ih okružuje, uzrokujući da potone. Solarno zagrevanje će omogućiti osetljivim meteoritima da imaju veliku stopu topljenja.

Važne karakteristike ovih meteorita jeste da su one nastale duboko u većim planetarnim telima koja su se na kraju raspadala u dalekoj prošlosti našeg Sunčevog sistema.

Zbog toga bi pronalaženje i analiziranje moglo pomoći naučnicima da bolje razumeju odakle dolaze i kada su formirani.

Doktor Evatt je rekao:

“Velika je mogućnost da skriveni rezervat meteorita leži odmah ispod površine leda u lokalizovanim područjima Antarktika, a pronalaženje uverljivih dokaza o njegovom postojanju je imperativ našeg razumevanja Sunčevog sistema.”

Sada je postavljen izazov: biti prvi tim koji će locirati ovaj rezervat meteorita i iz njega izvući uzorke.


Preporuka:  Božija misterija – Tajne zavetnog kovčega


www.svettajni.com

 

Photo by Josh Sorenson from Pexels

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti