NLO 

SETI: Da bi pronašli vanzemaljce, moramo otvoriti naše vidike i prihvatiti da oni nemaju sličnosti sa nama

Da bi pronašli vanzemaljce, moramo otvoriti svoje umove izvan duboko ukorenjene perspektive Zemlje, proširiti naše istraživačke metode i rasporediti nove alate.

Napredni inteligentni život je verovatno pun u univerzumu, ali može biti veoma različit od nas. Moramo razumeti kako da ga prepoznamo.

Da bi to učinili, potrebna je radikalna promena postojećih metodologija.

Direktor istraživanja SETI-a, Nathalie Cabrol, predlaže više multidisciplinarni pristup u potrazi za vanzemaljskim inteligencijama, izvan radio i optike.

Prema Cabrolu, mi moramo imati manji antropocentričan stav kada tražimo ET.

U članku objavljenom u časopisu Astrobiologija, Cabrol sugeriše potrebu za radikalnom promenom u potrazi za vanzemaljskim inteligencijama, kombinacijom fizičkih, bioloških, računarskih i društvenih nauka, pridruženih misiji da traže život u različitim oblicima za koje verovatno ne znamo da postoje.

Nikada ranije nije bilo toliko podataka u toliko naučnih disciplina kako bi nam pomogli da shvatimo ulogu događaja u razvoju vanzemaljske inteligencije.

Ovi podaci nam govore da je svaki svet jedinstveni planetarni eksperiment. Napredni inteligentni život je najverovatniji u svemiru, ali može biti veoma različit od nas, na osnovu onoga što sada znamo o zajedničkoj evoluciji života i okruženja.

Na čelu sa pionirima kao što su Frank Drake i Jill Tarter, SETI – Pretraga vanzemaljske inteligencije započeta je 1960-ih koristeći radio astronomiju da bi “slušali” potencijalne signale upućene iz naših kosmičkih suseda.

Danas tražimo radio i optičke signale koje generiše tehnologija slična našoj.

Iako postoje nepobedivi razlozi za nastavak ovih napora, jednako je uverljivo da proširivanje kriterijuma za pretraživanje i prihvatanje postojeće i druge metodologije bi mogle biti korisne u bliskoj budućnosti.

Zbog toga je Cabrol promovisao osnivanje Virtuelnog instituta uz učešće globalne naučne zajednice.

Novi Virtuelni SETI Institut bi integrisao naše novo znanje kako bi shvatio ko su vanzemaljci i gde bi mogli biti locirani. Cabrol predlaže da treba prekinuti ograničenja nametnuta samo sugerišući da vanzemaljci moraju biti slični nama.

Vreme je za istraživanje SETI širom sveta kako bi otvorili novo poglavlje u svojoj istoriji. SETI institut preuzima vodeću ulogu na ovom novom putu, kaže Bill Diamond, predsednik i izvršni direktor SETI instituta.

U narednim mesecima, pozivamo američke i međunarodne istraživačke zajednice da doprinesu novom naučnom putu za SETI. Istražićemo resurse za razvoj Virtuelnog instituta i intelektualni okvir za projekte usmerene na unapređenje znanja o vanzemaljskoj inteligenciji “, rekao je Cabrol.

Njihove izjave govore o tome da vanzemaljci ne moraju biti bića slična nama, niti oni moraju biti vidljiva ili imati bilo kakav oblik.

Ovo potpuno menja naš pogled ka svemirskim civilizacijama.


Preporuka: Mač Vikinga „Ulfberht“ napravljen tehnologijom „iz budućnosti“


www.svettajni.com

Photo by pixabay.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti