Paranormalne 

Legende o Đavoljem Tornju u Americi

To je prvi proglašen nacionalni spomenik Sjedinjenih Američkih Država.

Okružen je mitovima, legendama i misterijom.

Takozvani Đavolji toranj je monolitna struktura ili vulkanski vrat koji se nalazi na crnim brdima, severoistočno od Vajominga.

‘Izranja’ dramatično 386 m iznad okolnog terena, a njegov vrh se nalazi na 1.588 m nadmorske visine. Najstarije kamenje vidljivo u nacionalnom spomeniku nalazilo se na plitkom moru tokom srednjeg ili kasnog trijaskog perioda, pre 225 do 195 miliona godina.

Prvi poznati uspon na Đavoljem tornju je napravljen 1893. od strane Villiama Rogersa i Villard Ripleia.

Našli su usku vertikalnu pukotinu koja se otvorila u zidu od zemlje do vrha. Koristili su drvene daske za izgradnju stepeništa.

Prema legendama domaćih američkih plemena Kiova i Siouk Lakhota, u dalekoj prošlosti, mlade devojke su otišle da se igraju nedaleko od ovog lokaliteta kada su uočili da ih džinovski medvedi krenuli da ih napadnu.

U pokušaju da pobegnu od medveda, devojčice su se popele na kamen, klečale su na kolenima i molile se Velikom Duhu kako bi ih spasile.

Legenda kaže kako je Veliki Duh učinio da stena raste sa Zemlje ka nebu tako da medvedi ne mogu stići do devojaka.

Medvedi, u pokušaju da se popnu na stenu, koja je postala previše strma, urezali su duboke kandže na bočnim stranama.

Kada su devojčice stigle do neba, postale su sazvežđe Pleiadesa. Međutim, postoje i druge priče i legende o misterioznoj formaciji stena.

Legenda Siouk-a govori da su dva momka iz Siouka lutali daleko od njihovog sela, kadaih je jedan snažan medved sa velikim kandžama napao.

Dok se medved približavao dečacima, oni su se molili Vakan Tanki – “svetom” ili “božanskom” Velikom Duhu – da ih spasu od medveda.

Njihove molitve su bile uslišene, a kamena formacija se naglo uzdigla.

Medved očajnički pokušavao da se popne na stenu kako bi zgrabio dva dečaka, ali je na kraju odustao i došao da se odmori na mestu sada poznatom kao Bear Butte.

Vanblee, orao, spasio je dečake i pomogao im je da siđu sa masivne stene i vrati ih u svoje selo. U današnjem dobu, đavoli toranj je korišćen u filmu “Bliski susreti treće vrste” iz 1977. godine.

Čudno, kao i na mnogim drugim mestima u blizini, turisti i lokalni stanovnici su prijavili svetlosti na nebu iznad zagonetne stene. Neki čak tvrde da se ove svetlosti spuštaju na sam vrh masivnog stena.

Izgleda kako ipak nije sve do mitova i legendi, ima tu još nešto više.


Preporuka: Stvari koje ne bi trebalo da postoje – 4. deo


www.svettajni.com

Photo source pixabay.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti