Paranormalne 

Radar-skener istražuje čudne stvari ispod ukletog dvorca Drakule

Na listi je jedan od najvećih dvoraca u Evropi, ubraja se u sedam čuda Rumunije, a dobio je epitet ‘ukleto mesto’ u Rumuniji.

Reč je o Transilvanijskom dvorcu gde je Vlad Cepeš navodno poludeo dok je bio zatočen u tamnici i bio je primoran da jede pacove.

Danas moderni arhitekti koriste radar koji prodire kroz zemlju u pokušaju da saznaju prvobitni dizajn pre nego što su se dogodile mnoge rekonstrukcije i dodaci.

Koja su misteriozna nova otkrića napravila o dvorcu Korvin – da li im je Vladov duh odobrio lični obilazak?

Isabel Morris, doktorant na Odseku za građanski i ekološki inženjering na Univerzitetu Prinston i vodeći istraživač u korišćenju nedestruktivnih metoda kao što je radar koji prodire kroz zemlju kako bi pomogao u istraživanju, predstavila je rezultate svoje studije dvorca Korvin iz prošlosti.

U LiveScience-u, Morris opisuje svrhu projekta kao sredstvo za pomoć naučnicima i istoričarima koji istražuju dvorac koji je prošao kroz masovna proširenja u 17. i 19. veku.

Istraživanje je otkrilo ranije nepoznatu komoru za mučenje, ali nema dokaza – fizičkih ili paranormalnih – da li je Vlad proveo tamo tokom navodne sedmogodišnje zatvorske kazne u dvorcu.

Nema stvarnog dokaza da ga je ishrana pacovima prouzrokovala da postane zastrašujuć, ali mnogi veruju da su osetili prisustvo njegovog duha.

Ili je možda duh Brama Stokera pokušavao da zbuni one koji traže dokaze da je ovaj dvorac, a ne Dvorac Bran, bio inspiracija za onu u njegovoj knjizi Drakula.

Možda radar koji prodire kroz zemlju može da reši legendu o trojici turskih zatvorenika koji su navodno iskopali 30 metara čvrstog kamena da bi pronašli vodu u zamenu za svoju slobodu.

Danas je na imanju bunar, zajedno sa navodnim duhovima zatvorenika koji su ubijeni umesto oslobođeni.

Postoji priča o monahu koji je bio zapečaćen živ u zidu Kapistranove kule u zamku zbog špijuniranja plemića – priča nikada nije bila proverena, ali njegov duh se često javlja u tornju.

Bilo je izveštaja o duhovima koji se pojavljuju na mnogim fotografijama snimljenim u zamku, a postoji i čuvena priča o stražarima koji su tokom noći boravili u zamku da bi sledećeg jutra pronađeni pretučeni i krvavi  okrivljujući duhove.


Preporuka:  Misteriozne podvodne kule otkrivene preko Google Earth


Vlad? Jesi li to ti?

U svakom slučaju, zašto ne bismo upotrebili sofisticiranu naučnu opremu da proverimo neke zanimljive paranormalne legende?

Da li biste kročili u dvorac Drakule bez dobre mape duhova?

www.svettajni.com

Photo source pixabay.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti