Političke misterije 

Tajne podvodne baze: Da li postoje?

Dok mnogi od nas znaju za Oblast 51 i Dulce Bazu, istina je da postoji više tajnih baza nego što ste ikada mogli da zamislite.

Pre nekoliko godina CIA je konačno priznala postojanje Oblasti 51, ali mnogi ljudi širom sveta su već znali za tu i misteriju. Područje 51 je samo jedno od mnogih, ali interesantno je da se većina tajnih baza ne gradi na kopnu, već duboko ispod okeana.

Stvaranje podvodnih baza je verovatno mnogo efikasnije od stvaranja na kopnu. Za početak, gotovo je nemoguće pronaći podvodnu bazu, osim ako naravno znate njenu lokaciju i imate opremu da stignete tamo.

Istraživanje izvodljivosti podvodnih baza počelo je pre skoro 50 godina. 1968. godine, Institut za istraživanje u Stanfordu je raspravljao o izgradnji desetine podmorskih baza širom sveta.

Studija je predložila niz lokacija i planova za izgradnju nekih od najneverovatnijih podvodnih baza koje je čovečanstvo ikada (nije) videlo.

Prema studiji koju su napisali T G Varfield i L R Parkinson, iz Američkog instituta za aeronautiku i astronautiku 1968. godine, kaže: Izgradnja trideset baza na dnu okeana je tehnički i ekonomski izvodljiva.

Međutim, neophodno je uspostaviti nekoliko uzastopnih tipova eksperimentalnih objekata pre nego što se započne sa punim programom izgradnje. To bi moglo potrajati 15 godina. Sada se uspostavlja glavna tehnologija za stanicu koja je povezana sa zemljom; potrebne su samo adaptacije.

Preostale eksperimentalne faze će zahtevati dalji razvoj opreme i tehnike primenjivih na udaljeni pristup moru. Nauka i inženjering koji se bave okeanima i njihovim resursima će biti unapređeni i vojni testovi osnovnih podmorskih funkcija koje dopunjuju dublje operacije mogu biti ostvareni.

Troškovi eksperimentalne faze, ovde nazvani demonstracijski program, mogu biti iznenađujuće skromni: otprilike pola milijarde dolara potrošeno je za više od 15 godina. Razlika između baza na dnu i objekata na dnu postoji zvog broja ljudskog sastava.

Troškovi se mogu amortizovati ako je potreban prilično veliki prostor. Trenutno uspostavljanje objekata u dnu i izgradnja predstavljaće manje tehničkih poteškoća koje čine podmornice koje bi ga podržale i koristile.

Nakon završetka treće faze demonstracionog programa, koji bi bio udaljen, dubokomorska stanica, i njena evaluacija, mogla bi se implementirati višestruki osnovni program.

Troškovi takvog osnovnog programa bili bi oko 2,7 milijardi dolara za izgradnju više baza. Čitanje gore spomenute studije ne samo da donosi brojna pitanja koja nas teraju da se zapitamo koliko je danas u okeanima širom sveta prisutno baza, već i ko ih vodi? Da li pripadaju vladama? Ili su nezavisne “istraživačke” ustanove?

Interesovanje za stvaranje podvodnih baza nastavljeno je nakon 1968. godine. 19 godina kasnije, 1987. godine, Lloid A. Duscha, zamenik direktora za inženjerstvo i konstrukciju inženjerskog korpusa američke vojske govorio je o stvaranju takvih baza tokom inženjerske konferencije pod nazivom: “Podzemni objekti za odbranu – iskustva i lekcije”.

Lloid Duscha je dao veoma važnu izjavu:

“Nakon Drugog svetskog rata, politički i ekonomski faktori promenili su sliku podzemne izgradnje i izazvali obnovljeni interes da se “misli pod zemljom”. “

“Kao rezultat toga, od ovog interesa, Inženjerski korpus se uključio u projektovanje i izgradnju nekih vrlo složenih i zanimljivih vojnih projekata.”

“Iako program konferencije ukazuje na temu „Podzemni objekti za odbranu – iskustva i lekcije“, odstupilo se jer su nekoliko najzanimljivijih objekata koje je korpus dizajnirao i izgradio klasifikovani.”

Istina je da možda nikada nećemo saznati šta tačno leži ispod naših okeana, ali gotovo možemo sa sigurnošću reći da postoje tajne podvodne baze i da nisu nešto novo, već da postoje godinama.

Svettajni.com (Ukoliko preuzimate naš tekst u celosti ili delimično, obavezno navedite izvor)

ZANIMLJIVOST:

Image by Pexels from Pixabay

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti