Političke misterije 

Tajni svetski poredak? Predstavljamo Vam pet najvažnijih tajnih društava u istoriji

Dakle, ko na kraju vlada svetom? Postoje li zaista tajna društva koja rade iza naših leđa, stvarajući novi svetski poredak? Da li nam je istorija predstavljena selektivno? Ko su ljudi koji vode “šou”?

Mnogo pitanja i samo nekoliko odgovora.

Svetski sastanak Bilderbergovog kluba vratio je na naslovne strane pitanje o stvarnom uticaju nekih manje-više “tajnih grupa” o sudbini planete.

Da li oni imaju kontrolu? Šta to rade? Ko su njihovi članovi?

Intrige, zavere i strategije, savršeni sastojci koji su uvek karakterisali skrivena društva koja imaju moć čije dimenzije mi ne možemo da shvatimo. U ovom članku ću uvrstiti neke od najvažnijih „tajnih“ društava u istoriji naše planete.

Klub Bilderberg

Godine 1954, najuticajnije ličnosti sveta susrele su se u hotelu kako bi raspravile i planirale globalnu agendu za sledeću godinu. Od tada su nastavili da se sastaju jednom godišnje, ali sadržaj njihovih razgovora ostaje strogo čuvana tajna.

Bilderberg nije baš tajno društvo, ali mnogi teoretičari zavere smatraju da oni stoje iza novog svetskog poretka.

Ali to je, naravno, potpuno smešno… ili ne?

Slobodno zidarstvo

Ah, jedni od mojih omiljenih. Prva masonska loža, preteča svetskog zidarstva, osnovana je u Londonu 1717. godine i još uvek postoji.

Slobodne zidare karakteriše ogroman repertoar kodova i rituala kao i složena struktura unutrašnjih hijerarhija. Većina modernih tajnih društava bila su inspirisana slobodnim zidarstvom, usvajajući mnoge njene načine funkcionisanja.

Iluminati

Svi su čuli za Iluminate… zar ne?

Iluminati su navodno tajni poredak koji vlada svetom još od vremena prosvetiteljstva (razdoblje u Evropi od 1650-ih do 1780-ih.)

Prvobitno je to bio ogranak masona koji je počeo 1776. godine, a njegov uticaj je pripisan istorijskim događajima kao što je poraz Napoleona, ubistvo Kennedija ili u moderno doba, trijumf Baraka Obame na predsedničkim izborima u Americi.

Rozenkrojci

Možda je nešto manje poznata od onih koji su spomenuti prie njih, a veruje se da su Rozenkrojceri osnovani početkom XV veka od strane Kristiana Rozenkrojca.

Ovo tajno društvo je pokušalo da koristi okultne prakse da bi postigli globalnu transformaciju. Dva veka nakon stvaranja, red je stekao svetsku slavu objavljivanjem tri manifesta.

Oni se vide kao pokretačka snaga svake velike revolucije u modernoj istoriji.

Vitezovi Templari

Početkom 12. veka devet vitezova obećali su da će zaštititi hodočasnike koji putuju kroz Svetu zemlju. Pridružili su im se drugi vitezovi, a organizacija je povećavala bogatstvo.

U popularnoj kulturi, vitezovi su preuzeli ulogu finansijera mnogih drugih tajnih društava, kao i čuvara najsvetijih hrišćanskih blaga kao što je Sveti Gral ili krv Isusa Hrista.


Preporuka:  8 Najvećih misterija na koje nemamo odgovor


Međutim, članove društva je mučio i uništio francuski kralj Filip IV, a početkom XIV veka organizacija je navodno “raspuštena” i više ne postoji.

www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti